Дарителската кампания на община Карлово за пострадалите от наводнението до

...
Дарителската кампания на община Карлово за пострадалите от наводнението до
Коментари Харесай

Обявиха сумата, събрана от дарители за наводнените села

Дарителската акция на община Карлово за потърпевшите от наводнението досега е събрала 1 млн. и 490 хиляди лв.. Това заяви пред публицисти в Каравелово кметът на общината Емил Кабаиванов. По думите му всички те ще бъде разпределени с решение на Общинския съвет.

Гласуваните от Междуведомствената комисия по бедствия и повреди близо 10 млн. лв. са за възобновяване на обществена инфраструктура - улици, мостове и водопроводи, напомни той.

тре се чака да бъде показан отчетът на тримата инженер-конструктури, които са огледали към 150 къщи в селата Богдан, Слатина и Каравелово. Тогава ще стане ясно кои здания са за срутване и кои подлежат на ремонт, разяснява Кабаиванов. Той добави, че Междуведомствената комисия в допълнение ще отпусне средства на притежателите на парцелите, които ще бъдат съборени.

Има условия жилището да е само, в случай че са повече, нещата се трансформират, сподели кметът. Кабаиванов заяви, че комерсиална верига приготвя за подаяние 200 комплекта готварска печка, пералня и смесен ледник с фризер. Те ще бъдат подготвени през ноември, защото сега се създават, сподели още той.

Продължава разполагането на фургони за хората, изгубили домовете си в наводнението. Осем са сложени към този момент в Каравелово. В Богдан има декларирани 17 фургона, а в Слатина - осем. Те имат общоприетоо съоръжение, сподели регионалният шеф на Пловдив Ангел Стоев. Ако ползвателите им преценяват, че имат потребност от в допълнение съоръжение и мебели, ще го получат от страната и общината. Става въпрос обаче за краткотрайни жилища за месец, два или шест, през които се строят къщите или се ремонтират, добави Стоев.

На 2 септември, след проливен дъжд от 200 литра на квадратен метър, траял осем часа, бяха наводнени обитаеми места в общините Карлово, Марица и Калояново. Те бяха залети от придошлите реки Татлъдере, Слатинска, Богданска и Стряма. Най-тежко пострадаха карловските села Каравелово, Богдан и Слатина, където е оповестено бедствено състояние. Засегнати са стотици къщи, разрушена е инфраструктура, мостове. Армията, полицията и доброволци се включиха в разчистването на селата.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР