Дарителската кампания на Българското дружество за защита на птиците Земя

...
Дарителската кампания на Българското дружество за защита на птиците Земя
Коментари Харесай

Природолюбители дариха над 100 000 лева за закупуване на земя под закрила за три застрашени вида

Дарителската акция на Българското сдружение за отбрана на птиците „ Земя под заКрила " приключи сполучливо със събирането на 100 000 лв. за закупуването на земи в региона на Сакар планина. Над 3000 български жители способстваха със своите дарения за реализирането на задачата ни - закупуването на скъпи земи в интерес на три застрашени типа. Те ще бъдат съхранени и ръководени по природосъобразен метод, с цел да обезпечат най-подходящия дом освен за царския орел, ловния сокол и европейския лалугер, само че и за доста други растения и животни, част от благосъстоянието на нашата страна.

Целта ни бе да увеличим „ владенията " на трите типа като осигурим 100 декара скъпи местообитания. Изпълнението на задачата стартира редом със събирането на сумата и през 2023 година бяха закупени 29 дка, а други 145 дка понастоящем са в развой на закупуване. Така общо 174 дка земи в региона на Южен Сакар ще бъдат опазени, което доста надвишава първичните цели на акцията. За да ги съхраним в положително положение, ще разчитаме и на локалните общности, за които обичайното отглеждане на животни е значим занаят. Наличието на стада, които да поддържат пасищата, ще подкрепи разпространяването на лалугера, който от своя страна е значима част от хранителната верига на доста хищни птици.Кампанията „ Земя под заКрила " е първата самодейност за закупуване на земя за природозащитни цели в България, осъществена значително с финансовата поддръжка на самостоятелни донори. Новозакупените земи няма да имат формален статут на предпазени територии, само че като одобрена природозащитна организация, Българско дружество за защита на птиците поема отговорността да ги поддържа в удобно природозащитно положение, с фокус към опазването на царския орел, ловния сокол и европейския лалугер, като с това способства за благосъстоянието на цялото биоразнообразие и природа в региона.

Изказваме сърдечна признателност на всички наши донори от цялата страна; на медийните ни сътрудници и изключително на магазин „ Стената ", чиято поддръжка за акцията и дълготрайно партньорство са измежду най-вдъхновяващите образци за виновен към природата бизнес!

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР