Дарителска сметка за изграждане на бюст-паметник на войводата Кръстьо Асенов

...
Дарителска сметка за изграждане на бюст-паметник на войводата Кръстьо Асенов
Коментари Харесай

Обявиха дарителска сметка за изграждане на бюст-паметник на войводата Кръстьо Асенов в Сливен

Дарителска сметка за създаване на бюст-паметник на войводата Кръстьо Асенов в Сливен бе оповестена през днешния ден, в деня на 120-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание, съобщи пред публицисти Доброслав Иванов от Инициативния комитет, формиран от три организации – партия " Консервативна България " – Сливен, гражданското съдружие „ Св. Георги Победоносец “ и емигрантското земляческо съдружие „ Сливенци в Чикаго – за Сливен “.

Сметката е на фондацията " Обществен дарителски фонд " - Сливен, която набира средства за разнообразни начинания, като уредниците молят донорите категорично да впишат в основанието за дарението, че средствата са за издигане на монумент на Кръстьо Асенов.

" Считаме, че днешната знакова дата е добър мотив да стартира тази самодейност ", сподели ръководителят на партия " Консервативна България " Борис Ячев, който бе на посещаване в града по отношение на подготовката за идните локални избори.

Искаме да увековечим паметта на този наследник на България, който остави костите си в село Корнишор след изменничество, сподели Доброслав Иванов. Последното му заравяне е било в двора на църквата, само че член на Инициативния комитет - Василен Васевски от Сдружение „ Сливенци в Чикаго – за Сливен “ при една от експедициите си е открил, че там няма нито един гроб, всичко е заличено. Планираме да сложим и там паметна плоча, добави Иванов. 

В Инициативния комитет има изтъкнати български историци, измежду които проф. Пламен Павлов, доцент Милен Михов, шефът на локалния исторически музей Никола Сираков и други

Изпълнението на паметника е поверено на сина на Николай Хайтов – скулптора Александър Хайтов, а ситуирането на арх. Петко Любенов. Към момента е решено мястото да бъде от северната страна на общинския пазар, което е в непосредствена непосредственост до кв. " Клуцохор ", откъдето са Хаджи Димитър и Кръстьо Асенов.

Според предварителните планове изработването ще коства сред 25 и 50 хиляди лв..

Кръстьо Асенов е братов наследник на Хаджи Димитър, той е един от основните участници в аферата „ Мис Стоун “, челник на Кукушката чета в Македония – „ огнения даскал “, както са го наричали съвременниците му. Личен другар е на Гоце Делчев, непосредствен сподвижник на Яне Сандански, Христо Чернопеев и Сава Михайлов. Племенникът на Хаджията води няколко паметни сражения с турската войска при с. Постулар и при Арджанското езеро. Няколко дни, откакто въстанието е оповестено, ориста го води в с. Корнишор, където умира едвам на 26 години.

През 1993 година, преди съвсем 30 години, паметна плоча на Кръстьо Асенов бе открита в центъра на града, напомнят основателите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР