Даренията за деветнадесетото издание на благотворителната кампания Българската Коледа“ са

...
Даренията за деветнадесетото издание на благотворителната кампания Българската Коледа“ са
Коментари Харесай

Президентът: Подкрепата за „Българската Коледа“ е резултат от високото обществено доверие и прозрачността на инициативата

Даренията за деветнадесетото издание на благотворителната акция „ Българската Коледа “ са на стойност  3 070 000 лв.

Рекордната поддръжка към „ Българската Коледа “ е знак за високото доверие към виновното и транспарантно разпределение на средствата и дава вяра, че живеем в хуманно общество. Това съобщи президентът Румен Радев по време на първото за 2022 година съвещание на Експертния съвет към благотворителната самодейност „ Българската Коледа “.

Досега даренията за деветнадесетото издание на благотворителната акция на „ Българската Коледа “ са на стойност 3 070 000 лв., като това е най-високата набирана сума през последните 15 години. „ Въпреки икономическата, обществената и здравната рецесия, хората откликват от ден на ден и това демонстрира, че донорите имат вяра на Експертния съвет към самодейността, които дават всичко от себе си за здравето за нашите деца и за уговорката ни към бъдещето на България “, акцентира президентът Румен Радев по време на срещата. Държавният глава уточни, че „ Българската Коледа “ се е утвърдила като част от българските дарителски обичаи. Според президента обаче благотворителните начинания не би трябвало да анулират уговорката на страната към детското здраве и те демонстрират нуждата от предприемане на неотложни ограничения в българското опазване на здравето.

В рамките на съвещанието на Експертния съвет бяха показани резултатите от деветнадесетото издание на „ Българската Коледа “, което стартира на 30 ноември 2021 година и ще продължи до 30 ноември 2022 година. Освен към Експертния съвет президентът изрази признателност и за напъните на медийните сътрудници, екипа, осъществил благотворителния коледен театър, посланиците на „ Българската Коледа ” и доброволците за идеята – актьори, спортисти, режисьори, сценаристи, публицисти и други

Подкрепа за самодейността тази година са оказали 4 500 самостоятелни донори, 400 представители на бизнеса, а 380 000 са изпратените дарителски текстови известия и гласови позвънявания. Към момента бюджетът на „ Българската Коледа “ 2021/ 2022 година от 3 070 000 лева е вследствие на постъпилите 2 690 000 лева в дарителската банкова сметка за интервала 01.12.2021 година – 08.02.2022 година, както и на 380 000 лева от къси известия и гласови позвънявания. Над 30 са самодейностите, събитията и акциите в поддръжка на “Българската Коледа ” от спортни, художествени и други организации. Над 50 учебни заведения и детски градини от цялата страна също са подкрепили самодейността.

До този миг в Администрацията на президента са постъпили 220 заявки за подкрепяне на деца. Исканията за подкрепяне са главно за медикаментозна терапия, рехабилитация и помощни средства. 30 лечебни заведения са подали заявки за закупуване на здравна инсталация със средства от акцията. Експертният съвет и Комисията към благотворителната самодейност стартират работа по разглеждане на постъпилите заявки за подкрепяне на деца и лечебни заведения. Закупуването на здравна инсталация ще бъде осъществено посредством открита процедура за набиране на предложения, в сходство с настоящото законодателство.

Кампания 2021/2022 сложи във фокуса на „ Българската Коледа “ грижата за децата, нуждаещи се от незабавна помощ и интензивно лекуване, посредством обезпечаване на модерна високотехнологична инсталация за прецизна диагностика и модерно лекуване. Така ще бъдат увеличени опциите на българските лекари да ползват новаторски способи на лекуване за реализиране на цялостно изцеление на тежки и трудно-лечими до неотдавна болести в детска възраст.

Всички способи за осъществяване на дарения за „ Българската Коледа ” са дейни целогодишно посредством банков превод, ПОС терминал, ePay, UPay, както и посредством телефонни номера за изпращане на SMS и гласови позвънявания.

Дарителите получават документ за направеното подаяние, с който удостоверят разноските си пред съответните данъчни служби. Сертификатът се издава след сключване на контракт за подаяние. Формуляр на документа е оповестен на уеб страницата на акцията, който се попълня и изпраща за автограф в Българска национална телевизия, титуляр на дарителската банкова сметка. Когато дарението е направено посредством ПОС терминал, документ се получава директно след превода на сумата (на книжен притежател или в електронен вариант).

Информация за работата на Експертния съвет и Комисията към “Българската Коледа ” по отношение на разглеждането на заявките за подкрепяне, както и за разпределението на набраните средства, се разгласява от време на време на уеб страницата. Организаторите на „ Българската Коледа “ твърдят, че както и до момента, набраните суми от акцията ще бъдат разпределени обществено, транспарантно и публично отговорно.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР