Даренията в дарителската сметка, открита от община Асеновград за борба

...
Даренията в дарителската сметка, открита от община Асеновград за борба
Коментари Харесай

Започна обособяването на специално отделение за COVID-19 в MБАЛ - Асеновград

Даренията в дарителската сметка, открита от община Асеновград за битка с новия ковид COVID-19 надвишиха 325 400 лв.. Асеновградската общинска болница не е готова да посрещне сходен тип компликация, заради което се нуждае от средства за отделяне на особено звено за настаняване за вероятно инфектирани с заболяването. Тъй като апаратурата е извънредно скъпа, се наложи Общинският действен щаб за предварителна защита и битка с разпространяването на ковид – COVID-19 в Асеновград да открие дарителска сметка за подкрепяне активността на общинската болница.
С част от събраните средства ще се закупят респираторни апарати, консумативи и персонални защитни средства за медицинския личен състав. Близо 50 са отзовалите се донори в поддръжка на общата идея. Сред най-щедрите благодетели в Асеновград е локалният предприемач Абед Хассун, който подари 100 000 лв.. Малко по-късно той разгласи, че има подготвеност да помогне безплатно и с производство на медицински оборудвани кревати, както и с каквато и да било друга помощ. Хассун разгласи, че компанията му има подготвеност да създава по 25 броя кревати на ден.
2 комисии ще наблюдават за разходването на даренията. Едната е към МБАЛ - Асеновград, която ще съблюдава какво се закупува и на какви цени. А другата е в помощ на общината. Тя ще следи за отчетността по дарителската сметка на Общинския действен щаб.
Допълнително 290 000 лв. отпусна община Асеновград с решение на локалния парламент за болничното заведение в града. Субсидията ще бъде употребена за настоящ ремонт и съоръжение на 1-вия етаж от новото крило на постройката, за отделяне на нужните поделение за изолираност и краткотрайно настаняване на леки и приблизително тежки случаи на пациенти, инфектирани с новия тип ковид. Вече повече от 20 години звеното стои незавършено и не се употребява. Планирано е пациентите да престояват и да се лекуват там до превозването им в профилирани лечебни заведения. Средствата бяха отделени от бюджета на община Асеновград - от запаса за непредвидени и неотложни разноски.
Ремонтът към този момент започва. Новото крило ще разполага с 1 поделение с 6 интензивни кревати и още 8 пространства с по 2 кревати. Всяка стая ще бъде със независим хигиеничен възел. Ще има и 1 лекарско помещение и такова, за медицински сестри, както и манипулационна. Обособени ще бъдат и два профилирани бранша - чист и заразен, през които ще минават медицинските чиновници, идвайки и тръгвайки си от работното място. Графикът им ще бъде с огромна натовареност, заради което на екипите ще бъдат обособени и санитарни и помощни пространства, съгласно условията на Регионална здравна ревизия (РЗИ) - Пловдив.
Плановете за лекарските екипи са те да работят по огромен брой часове. После биват сложени под карантина, а на тяхно място ще застъпят други медици. При направената информация е станало ясно, че един респираторен уред се продава минимум за 30 000 лв.. ”Най-големият за момента проблем е набирането на самото съоръжение, защото търсенето е огромно в международен мащаб и няма задоволително произвеждане, с което да бъдат захранени потребностите на хилядите лечебни заведения ", изясни шефът на общинската болница в Асеновград лекар Иван Червенков. Той разясни, че новият болничен блок е с обособен вход по този начин, че да се обезпечи сигурността на останалите пациенти, нуждаещи се от друга здравна помощ и посещаващи МБАЛ - Асеновград. По думите му, звеното би трябвало да е готово за прилагане в период до 15-тина дни, при интензивен труд, от страна на строителите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР