Дарението, включващо 4 броя от испанския вестник La Ilustración Española

...
Дарението, включващо 4 броя от испанския вестник La Ilustración Española
Коментари Харесай

Журналистката Къдринка Къдринова дари Испански вестници от 1877 г. със свидетелства за България на Националната библиотека

Дарението, включващо 4 броя от испанския вестник „ La Ilustración Española y Americana ” („ Испанска и американска илюстрация ”) от октомври 1877 година с кореспонденции и рисунки на отразявщия Руско-турската война Хосе Луис Пелисер, бе направено от Къдринка Къдринова, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите публицисти в България (СИЖБ) и виновен редактор на уеб страницата на Съюз на българските журналисти. Вестниците са ѝ били подарени в Куба през 1984 година и до момента са били съхрнявани в дома ѝ в София,



С доста неспокойствие и с жив лъх от историята бе изпълнена състоялата се на 19 април т. година в Националтата библиотека „ Св. св. Кирил и Методий ” (НБКМ) дарителска гала. На нея Къдринка Къдринова, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите публицисти в България (СИЖБ) и виновен редактор на уеб страницата на Съюз на българските журналисти, подари на НБКМ 4 броя от испанския вестник „ La Ilustración Española y Americana ” („ Испанска и американска илюстрация ”) от октомври 1877 година с кореспонденции и рисунки на отразявщия Руско-турската война прочут испански художник Хосе Луис Пелисер (1842-1901).

Церемонията се състоя в зала „ История на книгата ” на НБКМ.

Оригиналните 4 броя на старинния испански вестник, подредени в обща подвързия, бяха показани на събралата се аудитория под стъклена витрина, с цел да не бъдат повредени. Комплектът бе отворен на едно от фолиаата с илюстрации на Хосе Луис Пелисер от България.

На открити маси бяха показани и фоткопия на истинските вестници, включващи още илюстрации на Пелисер, както и негови кореспонденции, оповестени под рубриката „ Писма от театъра на войната ”.

На особено табло можеше да се види афиш за събитието, „ глава ” на вестника „ La Ilustración Española y Americana ” и портрет на самия Пелисер.

На дарителската гала участваха и насочиха приветствени думи директоркта на НБКМ доцент Красимира Александрова, посланикът на Испания Н. Пр. Алехандро Поланко, председателката на Съюз на българските журналисти Снежана Тодорова.

/със съкращение/
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР