Дарение от документи, монети, банкноти и вещи направиха Светлозар Стоянов

...
Дарение от документи, монети, банкноти и вещи направиха Светлозар Стоянов
Коментари Харесай

Дариха монети и предмети на музея в Хасково

Дарение от документи, монети, банкноти и движимости направиха Светлозар Стоянов и Стоян Ангелов. Сбирката бе предадена през днешния ден на Регионалния исторически музей в Хасково в наличието на кмета Станислав Дечев.

Светлозар и Стоян се познават от домовете за сираци, където са израснали. Ангелов е работил в чужбина, съумял да събере пари и си купил къща в димитровградското село Горски извор. Хората от селото му разказали, че къщата, която купува е на дядо Пенчо. Той бил прочут с това, че е човек образован, грамотен, издал пет книги и събирал остарели движимости и предмети.

Така, когато Стоян и Светлозар влезнали остарялата къща, намерили документи, банкови извлечения, юбилейни медали и банкноти от царско време, скрити сред страниците на старите книги. Част от монетите били открити в купа, цялостна с пуканки. Вероятно това е бил методът да бъдат скрити от крадците, допуснаха донорите. Голяма част от монетите са от времето на социализма, само че има и такива, които наподобяват много по-древни и следва да бъдат датирани. Намерени са и човешки череп и кости, които през днешния ден също бяха предадени на Хасковския музей за експертиза.

Директорът на РИМ-Хасково Пенко Добрев прикани жителите да предават остарели предмети, документи, фотоси, фамилни архиви и движимости, тъй като точно в музея те ще бъдат проучени и съхранени.

От музея припомниха, че според Закона за културното завещание, всеки човек, който откри движимост, би трябвало в период до 7 дни да се обърне към Регионален музей. „ Светлозар Стоянов и Стоян Ангелов направиха тъкмо това, за което им благодарим и призоваваме всички хора да съблюдават наредбите на Закона, с цел да съхраним историческото си завещание “, разясниха специалистите от РИМ-Хасково.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР