Дърбин прави лично представяне пред Джон Робъртс за етичния кодекс на Върховния съд

...
Председателят на съдебната комисия на Сената отправи лична молба към
Коментари Харесай

Председателят на съдебната комисия на Сената отправи лична молба към главния съдия Джон Робъртс да създаде етичен кодекс на Върховния съд на закрита конференция във вторник.

Сенаторът от Демократическата партия Дик Дърбин беше поканен гост на срещата на Съдебната конференция – политическият клон на американските съдилища – и беше седнал до Робъртс, според запознат източник.

Дърбин се обърна към публиката в продължение на пет минути, според източника, като отбеляза, че макар да е присъствал на предишни срещи на съдебната конференция, тази година се е почувствала различно. Той каза, че е натъжен, че най-висшият съд в страната е затънал в етична криза, която според него съдиите са си причинили сами, като не са създали приложим етичен кодекс, който да се прилага пряко за съдиите.

Съдебният сътрудник Самуел Алито седи по време на групова снимка на съдиите във Върховния съд във Вашингтон, окръг Колумбия, на 23 април 2021 г. Помощник съдия Самуел Алито седи по време на групова снимка на съдиите във Върховния съд във Вашингтон, окръг Колумбия, на 23 април 2021 г. Ерин Шаф/Басейн/Гети изображения

Коментарите на Дърбин идват, докато той настоява за законодателство, което ще изисква от съдиите да приемат такъв кодекс. Повече от един път той е предупреждавал, че ако съдът не действа, Конгресът ще го направи. Усилието обаче среща съпротива от републиканците.

Дърбин беше поканил Робъртс да свидетелства на изслушване, посветено на етиката във Върховния съд през пролетта, но Робъртс отказа.

„Свидетелските показания пред съдебната комисия на Сената от главния съдия на Съединените щати са изключително редки, както може да се очаква в светлината на опасенията за разделението на властите и значението на запазването на съдебната независимост“, каза Робъртс на Дърбин в писмо по това време.

Срещата се състоя след редица новинарски истории, в които се твърди, че някои съдии са извършили етични нарушения. ProPublica, Associated Press и други издания съобщават за проблеми, свързани с неразкритите луксозни пътувания на съдии от Върховния съд с частни самолети, пищни ваканции и използването на финансиран от данъкоплатците персонал за изпълнение на задачи, свързани с книжарници.

Междувременно рейтингите на одобрение на съда остават най-ниски за всички времена – факт, който не е забравен от съдиите.

Само миналата седмица съдия Брет Кавано каза пред публика в Охайо, че съдът работи върху „конкретни мерки“ за справяне с подобни опасения. Той каза, че се надява скоро да има движение, но не даде подробности.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР