ДАНС ще получи непрекъснат достъп до информационните системи на минстерството

...
ДАНС ще получи непрекъснат достъп до информационните системи на минстерството
Коментари Харесай

ДАНС ще получи достъп до ученическите досиета, за да следи за радикализация

ДАНС ще получи непрестанен достъп до осведомителните системи на минстерството на образованието, с цел да може да следи за радикализация измежду възпитаници и студенти. Това съобщи пред БНР зам.-министърът на образованието Деница Сачева. Според оповестена неотдавна за публично разискване директива службата ще може да ревизира данните за деца от предучилищна възраст до студенти непрестанно. Смисълът е по-добро съдействие в битката против радикализацията, изясни Сачева.

„ Този документ има публичен, а не полицейски темперамент. Трябва да се обясни смисълът на съдействие на просветителните институции със службите за сигурност. Това е обвързвано и с радикализацията, която нараства измежду младежите. Експертите по сигурността изнесоха данни, че възрастта за радикализация спада от 15-16 години до 12 години. Смисълът на това е да има по-голямо взаимоотношение във връзка с предварителната защита “, съобщи зам.-министърът на просветата.

Според нея от ден на ден деца одобряват предложения за другарство от непознати онлайн и по този начин се усилва рискът. Сачева напомни и казусът с пловдивския възпитаник, който бе арестуван по съмнение, че е вербуван от „ Ислямска страна “ и е подготвял бомба у дома.

Имало е други опити малолетни да бъдат привлечени от радикални групировки, изясни Сачева.

" До момента информацията, която е търсена от ДАНС, е била обвързвана главно със студентския статут на непознати и български жители и е имало случаи на попречване на привличане на малолетни лица към радикални организации. Такива случаи имаше няколко през годината, те не станаха обществено известни по разбираеми аргументи, стана обществено прочут единствено един случай. Работата на организацията е била ориентирана до този миг само и единствено към подобен вид проблеми. В никакъв случай не става въпрос за това безотговорно да се търси информация за каквито и да било спекулации ", сподели зам.-министърът.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР