ДАНС проверяват данни за спекулации на свободния пазар на електроенергия.

...
ДАНС проверяват данни за спекулации на свободния пазар на електроенергия.
Коментари Харесай

Има ли спекула с цената на тока - агенти на ДАНС проверят в КЕВР и енергийната борса

ДАНС ревизират данни за спекулации на свободния пазар на електрическа енергия. Служители на организацията влязоха в Комисията за енергийно и водно контролиране и в Българската самостоятелна енергийна борса. Иззети са още документи от Националната електрическа компания, Българския енергиен холдинг и Еелектро-енергийния систематичен оператор.

Според източници на " По света и у нас " се проучват капиталовите проекти и ценообразуването на редица енергийни сдружения.

Агентите на ДАНС са влезнали в КЕВР още към 10 ч. сутринта и видяхме, че прекараха в постройката близо шест часа. От енергийния регулатор отхвърлиха коментар, само че подчертаха, че са оказали цялостно подпомагане. Предоставили са както поисканите документи, по този начин и цялостен достъп до компютърната мрежа на Комисията.

От ДАНС потвърдиха за " По света и у нас ", че вършат инспекции в КЕВР и в Българската самостоятелна енергийна борса, на не прецизираха какво тъкмо ревизират.

Според наши източници, мотивът за инспекцията са получени данни, че целеустремено спекулативно държание на свободния пазар на електрическа енергия от страна на няколко сдружения - както снабдители, по този начин и купувачи, евентуално е довело до недостиг на предлагането и от там до рекорден растеж на цените на електрическата енергия.

От Българската самостоятелна енергийна борса са конфискувани документи за покупко-продажбите с електрическа енергия от началото на годината до през днешния ден. Според първичния разбор на тези документи може да се допусне, че най-малко две сдружения са заявявали нереално високи количества електрическа енергия за изкупуване.

Оформена е и група пострадали търговци, за които съмнително постоянно е нямало свободни размери.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР