ДАНС е установила пет случая на сериозни нарушения при получаване

...
ДАНС е установила пет случая на сериозни нарушения при получаване
Коментари Харесай

ДАНС откри сериозни нарушения при даването на 5 български паспорта срещу инвестиции

ДАНС е открила пет случая на съществени нарушавания при приемане на българско поданство против вложения по сигнал на Министерството на правораздаването. Това заяви министърът на правораздаването Надежда Йорданова в предаването "Въпросите " по ТВ1.

Проверката не е завършила и продължава, оповестява пресцентърът на Министерството на правораздаването.

Коментарът на Йорданова е във връзка импортирания от Движение за права и свободи сигнал по процедурите за приемането на така наречен златни паспорти.
В предаването Йорданова напомни, че още през лятото на 2021 година служебният министър на правораздаването Янаки Стоилов е изпратил писмо до ДАНС за 47 случаи, за които има подозрения за престъпления. На процедура това са повече от половината от всички процедури, завършили с декрет за "златен паспорт " от 2013 година, когато влиза в действие тази законова опция у нас, показва министър Йорданова.

"Това са случаи, при които е добито българско поданство против изказвания, че претендентите са създали съществени вложения в страната. Установяват се обаче доста притеснителни данни. Например, декларирани са вложения в скъпи бумаги, които по-късно бързо трансформират притежателя си. Засечена е и порочна система за прекачване на финансови средства ", споделя Йорданова.
По думите й Министерство на правосъдието има направен законопроект за анулация на капиталовото поданство, който се чака да бъде прегледан на идващото съвещание на Министерския съвет.

България е една от трите страни в Европейския съюз, която дава поданство против вложения. Другите страни са Малта и Кипът. тази процедура съставлява заплаха за всички страни в Общостта. Те дават опция за данъчни измами и пране на пари, тъй като трите страни не упражняват задоволително надзор върху установяването на произхода на парите, които се влагат.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР