Дано това, което Ердоган обещава, да се превърне в действителност.

...
Дано това, което Ердоган обещава, да се превърне в действителност.
Коментари Харесай

Проф. Милошев: Има прогноза, че в следващите 30 години под Мраморно море ще стане мощно земетресение

„ Дано това, което Ердоган дава обещание, да се трансформира в реалност. Няма да е елементарно обаче. Там въпреки всичко има остаряло строителство, което би трябвало да се унищожи и построи на ново. В Турция това е болна тематика. Страната предходната година претърпя ужасни трусове. И няма по какъв начин споменът от тях да не е мъчителен. Това беше ужасно приключение и един урок за това, че би трябвало да се строи качествено и да се съблюдават нормите ”.

Това съобщи пред Нова нюз шефът на НИГГГ при Българска академия на науките член кор. проф. Николай Милошев, разяснявайки обещанието на турския президент Реджеп Ердоган „ да направи Истанбул град, резистентен на трусове ”.

По думите му Истанбул е в сеизмично деен регион. Но съгласно него да се вършат догатки, че в границите на година ще се случи земетресение от порядъка на 7 и повече по Рихтер, каквато прогноза вършат турски учени – е прекомерно мощно. И добави: „ Германски учени предвидиха, че в идващите 30 години под Мраморно море ще стане мощно земетресение. Това е нещо, с което съм по-склонен да се съглася ”, съобщи ученият.

Проф. Милошев беше безапелационен, че в сходни моменти „ психическата вреда от сходни непремерени думи – е много по-страшна ”.

„ Може би 60-процентна възможност, че през идващите 30 години ще има мощен трус – звучи напълно действително. Но за къс период от една година, че ще се случи сходно пагубно земетресение… това е несериозно. В сходни моменти се появяват хора и даже групи хора, които желаят да привлекат вниманието върху себе си и това, с което се занимават. Може би до известна степен си имат вяра ”, разяснява ученият.

Той акцентира, че „ в това отношение България в един добър образец ”.

„ Доверието и взаимоотношенията сред учени и държавната администрация, изключително през последните 20 години на този век, са прелестни. Информацията, която обменяме всекидневно, е главно с Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията ”, уточни професорът.

За другите региони на страната оптималната допустима сеизмична заплаха е по-ниска. „ В момента съществуващото законодателство във връзка с строителството в България е положително и е съобразено със сеизмичната заплаха. Надявам се, че през последните 15 години строителството е качествено, тъй като разликата в цената при икономисване на нужните материали при осъществяване на предписанията не е огромна. Според сътрудници инженери тя е към 5 % ”, уточни той.

Проф. Милошев си напомни и труса във Вранча през 1977 година, при който имаше 1600 души – румънци и българи. „ Най-пострадалият град в България тогава е Свищов. Два блока се срутват. Единият – тъй като на партера му има заведение и структурата на постройката е била нарушена. Аз самият го претърпях. Бях в София. Страшничко си беше. Но това беше повратната точка, след която страната обърна внимание на нашия институт и проучвания. Дотогава в България имаше една или две сеизмични станции, които обаче не записваха в действително време. Държавата финансира основаването на цяла сеизмична мрежа – с нужния брой станции, със записване и предаване на информацията в действително време. Тази мрежа сега е много по-боата и много по-съвременна. През 2005 година тя беше осъвременена ”, описа той.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР