Данните за замърсяването на морската вода са некоректни, обявиха от

...
Данните за замърсяването на морската вода са некоректни, обявиха от
Коментари Харесай

Здравното министерство: Данните за замърсяването на морската вода са некоректни

Данните за замърсяването на морската вода са неточни, оповестиха от здравното министерство. Те са публикувани от група " Микробиологични опасности в околната среда, план SUMMIT " на Софийския университет " Св. Климент Охридски " и Асоциация " Активни консуматори ".

Данните от изследването сочат, че 7 от 11 изследвани плажа са нечисти до 41 пъти над нормата.

Според Здравното ведомство оповестените данни манипулират публичното мнение и дискредитират работата на държавните институции и доверието в тях, нарушавайки спокойствието на жителите в разгара на туристическия сезон.

От Министерство на здравеопазването означават, че откривателите и създателите на изследването, чието предопределение е да са в интерес на потребителите, не са алармирали Регионалната здравна ревизия (РЗИ) Бургас, предоставяйки навреме информацията, с която разполагат, с цел да бъдат подхванати съответни ограничения, включващи информиране на обществеността и, при положение на нужда, краткотрайна възбрана за къпане.

Информацията за проучването е предоставена посредством обява на уеб страницата на Активни консуматори на 17.08.2023 година, което е повече от две седмици след извършеното проучване. Освен това не са предоставени протоколи за реда и метода, по който е извършено пробонабирането, акцентират от Министерството на здравеопазването, представени от морето.нет.

От община Приморско също излязоха с позиция след публикуваните данни от проучването. На първо място от общината декларират, че законните проучвания се вършат от РЗИ-Бургас и те не демонстрират рискова централизация на бактерии и микроорганизми.

Последните две инспекции съответно на Южен плаж - Приморско са направени на 31 юли и 14 август 2023 година и не регистрират съществуване на еширихиа коли и чревна ешерихиа коли отвън норма. От началото на август в Община Приморско няма постъпили сигнали от жители или организации за проблеми в района. По данни на медицинския център в Приморско също няма данни за нараснала заболяемост, която да се свързва с евентуално замърсяване на водата по плажовете в района.

От община Приморско се опълчват на разпространение на информация от нелегитимни източници и приканват за отговорно третиране към тематиката за чистотата на морската вода. " Смятаме, че сходно държание е неточно към обществеността и основава безпричинно страхове у хората. ", съобщи кметът на Община Приморско доктор Димитър Германов.

От общината слагат въпроса и за какво за провеждането и резултатите от опита не са били известени нито те самите, нито виновните държавни институции, което компрометира достоверността на изнесената в общественото пространство информация.

Уверяват и че специалистите на Община Приморско ще продължат да наблюдават с нараснало внимание тематика с непорочност на морската вода в района до края на сезон 2023 година, като остават в непрекъснат контакт с РЗИ - Бургас.

Предоставяме и останалата част от позицията на Министерството на здравеопазването без редакторска интервенция:

Съгласно настоящото в страната законодателство, РЗИ прави мониторинг на качеството на водите за къпане по индикаторите - Чревни ентерококи и Еscherichia coli.

В случай на кратковременно замърсяване, следва да бъде проведено вземането на една спомагателна проба, с цел да се удостовери, че случаят е завършил. Тази проба не е част от базата данни за качеството на водите за къпане. Когато е належащо да се размени пренебрегната проба, се взема една спомагателна проба седем дни след края на краткотрайното замърсяване. В допълнение, бихме желали да подчертаем, че в интервала 30 -31.07 в региона на Южното Черноморие е имало значителни превалявания, които оказват въздействие върху индикаторите на водата за къпане. Ето за какво, РЗИ Бургас от време на време дава инструкции на жителите, че не се предлага влизането в морската вода до два дни след мощни дъждове. На всеки постъпил сигнал за неприятно качество на водите за къпане, прилежащи към съответен плаж, РЗИ-Бургас реагира бързо и провежда навреме пробонабиране и разбор на вода от посоченото в сигнала място за къпане, като при излизане на резултатите осведоми документално заинтригуваното лице и/или институция.

Това условие ясно обрисува компетентността по отношение на мониторинга на водите за къпане и още веднъж акцентира, че възникването на кратковременно замърсяване, следва да е обект на особено следене и при нужда, предприемане на ограничения.

Изпитванията на РЗИ Бургас се правят в микробиологичната лаборатория на Лабораторно изпитвателния комплекс (ЛИК) на инспекцията. ЛИК е упълномощен по всички национални и европейски стандарти със Сертификат за акредитация № 254 ЛИ, годен. Тези събитие са видни от обществения Регистър на Българската работа по акредитация (БСА) на адрес: https://www.nab-bas.bg..... Следва да се уточни, че в обществения указател на БСА не се откриват данни за премината процедура по акредитация на лабораторно изпитвателния комплекс при СУ " Св. Климент Охридски ", направил микробиологичния разбор, визиран в изследването на Асоциация Активни консуматори.

Не на последно място пробонабирането се прави от висококвалифицирани чиновници на РЗИ Бургас, минали нужното образование.

Във връзка с направени изказвания в обявата, държим да създадем следните разяснения:

" Нашите резултати и тези на РЗИ - Бургас могат непосредствено да бъдат сравнявани ".

Направеното умозаключение от екипа учени е подвеждащо, защото методите на изпитване са разнообразни. Методът на изпитване на ЛИК на РЗИ Бургас е в сходство с условията на Наредба 5 и в обсега на акредитацията. Резултати, които могат да бъдат сравнявани, са тези, взети по еднотипен метод, едновременно и място, а по-късно са по едно и също време изпитани в две обособени лаборатории по еднакъв способ.

" Установените освен това проучване резултати за микробиологично качество на водите за къпане радикално се разграничават от обявеното от РЗИ-Бургас за същите местоположения ".

Провежданият от РЗИ Бургас мониторинг на качеството на водите за къпане е обществено наличен. Регионалната здравна ревизия възнамерява и афишира дати за пробонабиране още при започване на летния сезон. Графикът за взимане на проби за всяка зона за къпане на територията на Южното Черноморие е оповестен публично на интернет страницата на здравната ревизия. Видно от оповестената информация на " Активни консуматори ", пробите на РЗИ Бургас са взети в различен времеви период, друг от времето на взимане на пробите, обект на обявата.

" Основен знак за замърсяване на водите за къпане е количеството на бактерията Escherichia coli ".

Посоченото изказване също е ненапълно и неопределено. Изследователите цитират Наредба № 5. Тя обаче дефинира два знака - Чревни ентерококи и Еscherichia coli. Публикацията не съдържа информация за извършени разбори по индикатор Чревни ентерококи.

" Лимита за морска вода е 500 кафези (наричани още cfu) за 100 мл ".

В обявата се показва, че Escherichia coli не би трябвало да се открива в 100 мл питейна вода. Такова нормативно условие има. Това обаче не важи за водите за къпане. Многократно в проучването се приказва за " предел ", какъвто обаче по този индикатор не е избран нормативно в настоящото европейско и национално законодателство за водите за къпане. В Приложение № 1 към Наредба № 5 са избрани стойности, които се отнасят за класификацията на водите за къпане, при съблюдаване на критериите, посочени в Приложение № 4 от същата разпоредба. То изисква оценката на качеството на водите за къпане да се прави постоянно на основата на база данни, получени минимум от резултатите от 16 взети проби или от 12 проби, при съществуване на характерни условия посочени в приложение № 2 от наредбата.

" Здравните управляващи би трябвало да оказват помощ за разкриване и затваряне на каналите и тръбите за отпадъчни води "

Следва да бъде обърнато внимание, че това е отвън пълномощията и компетентността на районните здравни инспекции и сходни погрешни изказвания уронват престижа на институцията пред обществото, което считаме за изцяло неприемливо.

Видно от гореизложеното е, че откривателите, разгласили информацията, не са осведомени с пълномощията на способените органи по ръководство на качеството на водите за къпане и прилаганите на национално равнище европейски условия в тази област.

Това излиза наяве и от апела към туристите да алармират регионите здравни инспекции " когато видите изхвърляне на отпадъци в морето, или намерите да вземем за пример тръба с излаз във водата ", който е изцяло подвеждащ. Органите на държавния здравен надзор нямат пълномощия по отношение на изхвърлянето на боклуци и заустването на отпадни води в Черно море и съответно в избраните зони за къпане. Съгласно условията на член 17 от Наредба № 5, ограниченията за попречване, понижаване или унищожаване на аргументите за замърсяване на водите в зоните за къпане, се включват в стратегиите от ограничения към проектите за ръководство на речните басейни, направени от съответната басейнова дирекция.

В умозаключение и по отношение на разнообразни медийни изявления, бихме желали да ви осведомяваме, че данните от ежедневните информации по Наредба 21 все още сочат, че заболяемостта е в границите на естествената за сезона и няма растеж в записаните случаи по отношение на същия интервал на предходната година. Нещо повече - за 2023 година през месец август досега записаните случаи на чревни инфекции са доста по-малко в съпоставяне със същия интервал на 2022 година През интервала 01.08 до 17.08.2023г. в региона са регистрирани общо 27 случая на чревни инфекции. За същия интервал през предходната година записаните случаи на чревни инфекции в област Бургас са общо 44. През 2023г. досега в област Бургас няма регистрирани епидемиологични и хранителни гърмежи от чревни инфекции.

Както неведнъж сме заявявали досега, провеждането на открита и транспарантна активност от страна на районните здравни инспекции, е била водещ принцип в нашата работа.

Отправяме покана до откривателите да бъдат проведени взаимни дейности по пробонабиране и осъществяване на лабораторни разбори за определяне на обективните обстоятелства.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР