Данните за употребата на тези тъпи бомби се появиха в

...
Данните за употребата на тези тъпи бомби се появиха в
Коментари Харесай

Доклад: Израел праща по Газа “тъпи бомби”, не пази цивилните

Данните за използването на тези " тъпи бомби " се появиха в отчет на американското разузнаване. Според оценката съвсем половината от боеприпасите, които Израел употребява в Газа, са точно такива - оръжия без ориентиране. Информацията е публикувана от и идва в сензитивен миг за връзките сред двете страни - публични лица в Израел и Съединени американски щати са в интензивни диалози за последователността на военните интервенции в двумесечния спор. Освен това преди няколко дни американският президент Джо Байдън съобщи, че интернационалната поддръжка по отношение на Тел Авив за войната й с палестинската формация понижава. 

 

За използването на “тъпи бомби ” в Газа от страна на Израел заговориха и преди няколко дни. Израелската войска не е коментирала.

В отчета се показва, че към 40-45% от общо 29 000 муниции въздух-земя, които Израел е употребявал, са били неуправляеми, а останалите са били муниции с точно ориентиране.

 

За това първо заговориха публицисти от CNN. Тази вест провокира угриженост измежду филантропичните организации и интернационалната общественост.

Заради големия брой починали и напрежението в района от Организация на обединените нации одобриха резолюция, с която приканиха за неотложно преустановяване на сраженията. Резолюцията бе. Повече от три четвърти от 193-членното Общо заседание я поддържаха - 153 страни членки гласоподаваха " за “, 10 " срещу “, а 23 се въздържаха. Съединени американски щати, Парагвай, Австрия и Израел бяха измежду 10-те членове, които гласоподаваха срещу. Обединеното кралство, Германия, Италия, Холандия и Украйна бяха измежду 23-те страни, които се въздържаха.

Преди гласуването на резолюцията, на която Израел се опълчи, представителят на Тел Авив съобщи пред останалите пратеници в Организация на обединените нации, че това преустановяване на огъня ще удължи терора на Хамас.

Резолюцията бе препоръчана от ОАЕ, два дни откакто генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш предприе невижданата стъпка да се базира на член 99 от от Хартата на организацията с апел за неотложно прекъсване на огъня в Близкия изток. Никой в ​​неговата роля не е правил това от десетилетия. Този ход разрешава на генералния секретар да притегли вниманието на съвета към " всеки въпрос, който съгласно него може да заплаши поддържането на интернационалния мир и сигурност ". 

Мнозинството от съвета от дълго време поддържа неотложно преустановяване на огъня, само че всички погледи ще бяха ориентирани към съдружника на Израел в лицето на Съединени американски щати. Позицията на Съединени американски щати е, че резолюция не би била " потребна в този миг “. 

 

Резолюцията не е обвързваща, само че има политическа тежест и отразява световния взор върху войната.

 

Неуправляема бомба, известна още като бомба със свободно рухване, гравитационна бомба, тъпа бомба или желязна бомба, е бомба, хвърлена от аероплан, която не съдържа система за ориентиране и затова просто следва балистична траектория.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР