Данните за местоположението на мобилните потребители са ценна стока за

...
Коментари Харесай

Инфо-брокер продал данни за стотици милиони смартфони


Данните за местоположението на мобилните консуматори са скъпа стока за продажба
(снимка: CC0 Public Domain)

Федералната комерсиална комисия на Съединени американски щати (FTC) заведе дело против осведомителния брокер Kochava. Според ищеца, ответникът е продал данните за местоположението на стотици милиони мобилни устройства, позволявайки, наред с други неща, да се наблюдават хора в чувствителни заведения: клиники за репродуктивно здраве, приюти за домашно принуждение и места за поклонение.

Чрез анализиране на данните на Kochava става допустимо да се разпознават притежателите на устройства, като се съпоставят с домашните адреси и местата, които членовете на фамилията посещават, отбелязва CNBC. Най-малко до юни тази година компанията е продавала селективни данни за местоположението на мобилните устройства и съответните времеви отпечатъци за геолокация, като достъпът до тази информация е бил релативно елементарен, съгласно FTC.

Ищецът твърди, че осведомителният артикул на Kochava е в положение да навреди на потребителите посредством „ дискриминация, физическо принуждение, прочувствен стрес ” и по други способи. Комисията счита, че компанията е могла да предприеме рационални ограничения за сигурност, с цел да отбрани информацията за потребителите, като да вземем за пример изключване на избрани организации от масивите, включително центрове за възобновяване от наркомании, приюти и медицински институции.
още по темата
Kochava, от своя страна, изрично отхвърля позицията на FTC. Брайън Кокс, основен изпълнителен шеф на компанията, съобщи, че организацията всъщност не схваща основите на нейния бизнес – той сподели, че компанията се е съветвала с FTC в продължение на няколко седмици в опит да изясни процеса на събиране на данни и да работят дружно, с цел да намерят “eфективни решения ”.

Още преди завеждането на делото Kochava добави опция за блокиране на данни, свързани с визити на консуматори в поверителни институции. Въпреки това FTC преследва единствено една цел – да принуди компанията да премине към извънсъдебно споразумяване на искове, сигурен е Брайън Кокс.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР