Данните от системата за измерване на чистотата на въздуха в

...
Данните от системата за измерване на чистотата на въздуха в
Коментари Харесай

Терзиев: Въведената от ГЕРБ система за въздуха в София за 1 млн. лева дава неверни данни

Данните от системата за премерване на чистотата на въздуха в София, въведена от предходното ръководство на столицата, не са правилни. За системата са платени близо 1 млн. лв.. Като допълнение, Столична община няма надзор върху инфраструктурата, която подава тези данни, защото не е притежател на кода на мрежата. Това разгласи на брифинг в Столична община кметът на София Васил Терзиев.

Той разясни, че Съветът на Европейския съюз неотдавна е приел нова инструкция за качеството на въздуха.

Директивата е много значима, защото тя вкарва по-строги наложителни пределно целеви стойности за всички замърсители на въздуха за 2030 година Чака ни много работа, с цел да се придвижим към тези условия. За да правиш верните политики, би трябвало да стъпиш на данни. В акцията ни беше мощно застъпено качеството на въздуха, тъй като то афектира всеки един гражданин на София. За страдание, не стоим прекомерно добре – водачи сме като град в класацията в Европа, само че изпод нагоре, водачи сме и като дълготрайност на живота, само че изпод нагоре. Това не са неща, с които би трябвало да се гордеем и е значимо да бъдат взети дълготрайни ограничения, които са надалеч оттатък този мандат, само че е доста значимо да бъдат стартирани, с цел да се вдигне качеството на живот, да се удължи продължителността на живота и да се понижи заболеваемостта при децата, съобщи Терзиев.

Другата значима тематика е, че би трябвало да се стъпи на данни. Един от въпросите, които си зададохме, е до каква степен може да се стъпи на данните за качеството на въздуха в София, които има. За тази цел през лятото възложихме на водеща задгранична компания, която се занимава с подобен вид разбори, е предоставено да изготви отчет. Това, което те установяваха, беше разочароващо – че не можем да имаме доверие на нданните, което идва от данните на общинската мрежа Airthings, че гражданските устройства на AirBG са много по-надеждни от това, в което сме вложили близо 1 млн., уточни Терзиев.

За да работи тази система добре, би трябвало да имаш две неща – доста прецизните станции, които в София, са единствено пет, плюс мрежата от не толкоз скъпи и не толкоз прецизни станции, които опасват целия град. Затова е толкоз значимо тази система от датчици да работи и да дава надеждна информация, с цел да можем след това да заложим верните политики. Когато работиш без данни, а на мнение, още по-лошото – с неверни данни, това води и до доста неправилни политики, акцентира столичният градоначалник. Ще се работи по нова стратегия за чистотата на въздуха, стана ясно на брифинга.

Нашият фокус беше да вършим неща, които да няма подозрение дали работят или не, да се мият по-често улиците, с цел да няма прахуляк, да се коси повече, за има по-малко полени, да се прави цялата тази активност както би трябвало, а не фиктивно, на хартия или по метод, който не дава резултат. Има огромен напредък и с програмата Life за подмяна на печки и сходни отоплителни тела с климатици, коментира Васил Терзиев.

 

Зам.-кметът на София Надежда Бобчева означи, че въздухът има три учредени замърсители – битовото отопление, така наречен кални петна (междублоковите пространства, в които колите паркират в зелени площи), и превозът.

От позиция на битовото отопление се постарахме да забързаме в доста огромна степен осъществяването на плана Life. Заварихме го на 10% към края на предходната година и за 10 месеца сме го вдигнали на 40%, което значи, че 2000 нови семейства на територията на Столична община имат екологосъобразни уреди за отопление, т.е. 2000 димящи комина по-малко. Успяхме да увеличим и парите в бюджета за тази година за така наречен кални точки. Работим върху това. Ще се постараем в бъдеще този запас да бъде повишен, тъй като се оказа ефикасен, и да има ясни правила, по които тези пари да бъдат изразходвани. Стремим се да работим с по-бързи темпове и да наваксваме полученото закъснение, сподели Бобчева.

Директорът на Столичния инспекторат Николай Неделков, че се правят инспекции на евентуални замърсители на въздуха в София и инспекции на строителни обекти за замърсяване от строителството и от колите, които излизат от строителните обекти.

За интервала 1 януари – 30 септември 2024 година инспекциите и глобите са нараснали спрямо предходната година, като е реализирана два пъти по-висока успеваемост. Съставените актове са с двойно по-голям размер от тези от предходната година, а размерът на миене на улиците се е повишил с над 10% от това, което се е направило през 2023 година Мога да кажа, че миенето е било дейно, следено на място от инспектори. Предвид удобните атмосферни условия миенето ще продължи и през октомври и през ноември, разясни Неделков.

Чака ни доста работа като град, само че чистотата на въздуха това една от тематиките, по които не би трябвало да имаме разлики, тъй като е от огромно значение за здравето на всички поданици на града, заключи кметът на София Васил Терзиев.

novini.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР