Данните на първостепенните разпоредители с бюджетни средства сочат, че бюджетният

...
Данните на първостепенните разпоредители с бюджетни средства сочат, че бюджетният
Коментари Харесай

Излишъкът в бюджета към края на юли е 3.2 млрд. лв.

Данните на първостепенните разпоредители с бюджетни средства сочат, че бюджетният остатък в края на юли към този момент е 3.246 милиарда лева или 2.8% от прогнозния Брутният вътрешен продукт за годината, заяви Министерството на финансите. Ведомството прецизира, че на месечна база единствено за юли бюджетното салдо по консолидирания бюджет е покрай уравновесено.

Във вторник бе обнародвана актуализацията на бюджета за 2019 година с 2.1 милиарда лева Те са записани като спомагателни разноски по бюджета на Министерството на защитата, които са за покупката на осем изтребители.

Приходите и помощите към юли се чака да бъдат в размер на 25.9 милиарда лева, което е 59.2 % от годишния план. Спрямо юли 2018 година те нарастват с 3.395 милиарда лева, като растеж се регистрира както при данъчните и неданъчните доходи, по този начин и при постъпленията в частта на помощите и даренията, където постъпват главно грантовете по стратегиите и фондовете на Европейски Съюз.

На база на наличните предварителни оценки данъчните доходи регистрират растеж в размер на 1.755 милиарда лева, неданъчните доходи – 1.068 милиарда лева, а приходите от помощи и дарения – 570.7 млн. лв.. В частта на неданъчните доходи се демонстрира базов резултат поради постъпленията от Фонд " Сигурност на електроенергийната система ", поради влезлите в действие промени в Закона за енергетиката от началото на юли.

Разходите по консолидираната фискална стратегия към юли 2019 година са 22.696 милиарда лева, което е 49 % от годишния план. Към юли предходната година разноските са били 20.532 милиарда лева Номиналното повишаване идва от 10-процентното нарастване на бюджетните заплати и надлежно разноски за осигуровки и здравни вноски.

Вноската в бюджета на Европейски Съюз е 811.9 млн. лева.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР