Данните на НСИ за дейността на местата за настаняване за

...
Данните на НСИ за дейността на местата за настаняване за
Коментари Харесай

Туристическият сектор преодоля последствията от пандемията

Данните на Национален статистически институт за активността на местата за настаняване за месец август допълниха информацията за летния сезон и към този момент с убеденост може да се твърди, че туристическият бранш преодоля следствията от пандемията и рестриктивните мерки. През август 2022 година местата за настаняване нарастват с 25% по отношение на август 2020 година и със 7% по отношение на 2019 година. Броят на леглата също нараства и също доближава пиковата си стойност – над 330 хиляди кревати – с 28% повече по отношение на 2020 година и с 2% над 2019 година. 



Реализираните нощувки се усилват устойчиво след срутва през 2020 година. Все още не могат да доближат тези отпреди рецесията и това се дължи напълно на по-малкото визити от задгранични туристи. Броят на нощувките от български летовници обаче се покачва доста както по отношение на първата година на пандемията (с 25%), по този начин и спрямо годината преди нея (с 13%).



Идентична е обстановката с броя на пренощувалите лица. Българите нарастват с към ¼ по отношение на август 2020 година. Чужденците понижават по отношение на 2019 година, само че по отношение на 2020 година нарастват съвсем тройно. Повечето чужденци не престават да посещават най-вече по-големи хотели с повече звезди в нормалните дестинации, само че при българските туристи се вижда изместване към почивки в по-малки хотели и къщи за посетители. Нарастването на местата за настаняване, леглата, осъществените нощувки и нощуващите е най-високо в Северозападния регион (основно в областите Враца и Монтана) и в Южния централен регион (основно в областите Кърджали и Хасково).



Повишаването на туристите и броя на нощувките води и до увеличение на приходите от нощувки. През август 2022 година те са над 450 млн. лева – с 127%, или над 250 млн. лева, повече от тези през 2020 година. Ръст има и по отношение на август 2019 година (19%). Приходите от нощувки на непознатите жители са по-високи поради ориентирането им най-вече към по-големи хотели. През август 2022 година българите са платили приблизително по 58 лева на нощувка, а чужденците – 83 лв.. От курортните комплекси най-вече по отношение на август 2020 година са се усили приходите на Слънчев бряг и Златни пясъци, които разполагат и с най-голяма леглова база.  



През тазгодишното лято туризмът най-сетне се възвърне от пандемията и последвалата рецесия, която се отрази в огромна степен точно на бранша. Чуждестранните летовници се завръщат и са най-вече в огромните хотели. Българските туристи са доста повече от преди пандемията и част от тях се насочват към по-малки обитаеми места с къщи за посетители и фамилни хотели. Приходите в сектора нарастват доста и устойчиво. Сега за бранша остават старите проблеми, свързани с презастрояването, ниското качество, неналичието на фрагменти.

Източник: Институт за пазарна стопанска система (ИПИ)
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР