Данни за структурата и динамиката на вота в изборния ден

...
Данни за структурата и динамиката на вота в изборния ден
Коментари Харесай

Къде отидоха гласовете на ГЕРБ и БСП от 4 април според Галъп

Данни за структурата и динамичността на вота в изборния ден разгласиха от " Галъп интернешънъл болкан ", с които да дадат по-дълбок взор върху отминалите избори. Те демонстрират къде са отишли гласовете на ГЕРБ и Българска социалистическа партия от 4 април, от кое място са пристигнали гласовете за " ИТН " и " Демократична България " и какви са евентуалните аргументи за ниската изборна интензивност.

ГЕРБ загуби към 200 хиляди гласа по отношение на 4 април. Къде отидоха те - доста сериозна част явно на 11 юли не гласоподаваха, може би към 150 хиляди, разясняват анализаторите. От тези, които са споделили, че на 4-ти април са подкрепили ГЕРБ, и са дали своят вот и на 11 юли, 84 на 100 повтарят вота си. 5 на 100 в този момент са дали своят вот за Има Такъв Народ (или над 30 хиляди души), а 3 % за Демократична България (близо 20 хиляди души). Останалите са са разпределени към разнообразни партии.

" ИТН " е добавила към 100 000 гласа към резултата от 4 април. 70 на 100 от гласовете на Има Такъв Народ в този момент идват от хора, които преповтарят вота си от 4 април, а 10 % -от негласували или дали своят вот " Не поддържам никого " на 4 април (или над 60 хиляди). 6% от гласувалите за Има Такъв Народ през днешния ден, през април са дали своят вот за ГЕРБ-СДС, а 5% - за Българска социалистическа партия.

На тези избори Българска социалистическа партия губи над 100 хиляди гласа спрямо вота през април. Част от тях се дължат на негласували през вчерашния ден. От тези, които са упражнили правото си на избор в този момент и настояват, че са дали своят вот за Българска социалистическа партия през април, 84 на 100 са преповторили вота. 6 на 100 или към 30 хиляди от гласувалите за Българска социалистическа партия преди 2 месеца този път са решили да дадат гласа си за " ИТН ". Останалите гласове на избралите Българска социалистическа партия на предишните избори са разпръснати към разнообразни обединения, като в случай че изобщо има някакви натрупвания те са най-много към " Изправи се! Мутри, вън! " и " Ляв съюз за чиста и свята република ", изясняват социолозите от " Галъп ".

Гласовете на 11 юли за " Демократична България " са пристигнали основно от хора, които и на 4 април са дали своят вот още веднъж за Демократична България (67 на 100 от днешния избор за ДБ). Във вота за Демократична България има също сериозен прилив на негласували на 4 април - 8 % или над 25 хиляди гласа. 6 на 100 от гласоподавателите на Демократична България през днешния ден през април са дали своят вот за ГЕРБ-СДС (близо 20 хиляди души), 5 % - за Има Такъв Народ. Останалите гласове идват от други партии без обилни натрупвания за някоя от тях.

За динамичността на вота през ден от " Галъп " разясняват, че са натежали гласовете за групировката на Слави Трифонов. Така се е " стопила " в началото регистрираната преднина за ГЕРБ. Твърдите електорати са " олекнали " бързо, което е направило основни разбърквания - " ИТН " измести Българска социалистическа партия, а Движение за права и свободи отстъпи четвъртото място на " Демократична България ", означават анализаторите. Ясно се отличава и динамичността в затваряне на " ножицата " сред ГЕРБ-СДС и Има Такъв Народ, а в последна сметка водачеството остава по-скоро символно поради изравнените позиции, показват те.

От " Галъп " дават и пояснение на какво евентуално се дължи ниската интензивност по отношение на декларираната в предварителните сондажи. Според тях се очакваше най-малко преповтяране и  даже лек растеж над интензивността от 4 април, която бе 50%. Реално обаче на предварителните избори през вчерашния ден бе записана историческ най-ниската интензивност в най-новата ни политическа история - към 40-42%. Прегледът на демографията на вота демонстрира, че този път по-ниско като условен дял е присъединяване на групи със заплашен обществен статус като млади, незаети и така нататък Това би могло да е косвен индикатор и за по-ниски подвластни вотове. Вероятно роля играе и сезонът, предизвестената управническа настройка или съпротивата против повтаряне на вота, споделят анализаторите.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР