Дания затвърждава позиции като световна столица на коботите с изграждане

...
Дания затвърждава позиции като световна столица на коботите с изграждане
Коментари Харесай

Най-големият център за коботи в света отваря врати в Дания

Дания затвърждава позиции като международна столица на коботите с създаване на най-големия досега център за коларборативни роботи. Двете водещи компании в процъфтяващата датска промишленост по роботика Mobile Industrial Robots и Universal Robotsе ще споделят 32 000 кв. м. в нов кобот център в град Одензе, сърцето на бързо разрастващия се клъстер за роботика в Дания.

С финансова поддръжка от американската компания-майка Teradyne ще бъдат вложени 36 милиона $ в построяването на новия промишлен парк, който ще е ситуиран вщ в Одензе, където 36 милиона $ ще бъдат вложени в построяването на огромен кобот център в международната „ столица на коботите “. Колаборативните роботи или коботите са най-бързо развиващият се сегмент в индустриалната автоматизация. Коботите са тип user-friendly роботи, които могат да работят в тясно съдействие с хората, без да се нуждаят от специфични условия за сигурност, подобрявайки както работната среда, по този начин и продуктивността. Новият кобот център е част от тактиката на Teradyne за поддръжка на  забележителните резултати, които MiR и Universal Robots са постигнали в световен мащаб досега.

„ На международно равнище MiR и Universal Robots водят революцията на колаборативните роботи, която дава решения за автоматизация на другите по величина компании – от дребни до огромни. Teradyne продължава интензивно да влага в развиването на нови артикули, решения, канали за продажба и тези нови уреди са част от нашата тактика за развиване “, споделя Марк Ягиела, президент и изпълнителен шеф на Teradyne. „ Открихме нещо особено в Дания. Датската композиция сред новаторски промишлен дизайн и практическия бизнес смисъл сътвориха съвършена композиция за тази новопоявила се промишленост. Способността да накараме роботите да работят взаимно с хората е нещо, с което не сме се сблъсквали на никое място другаде по света и точно по тази причина сме доста разчувствани, че ще разтеглим тези благоприятни условия в Одензе. “, добавя той.

Това не е първият път, в който MiR и Universal Robots финансират развиването на роботи в Дания. Към днешна дата Teradyne е вложила повече от половин милиард щатски $ в двете млади датски компании за роботи, и двете се развиват бързо.

База за неповторими гении

Дания е водач на световния пазар за коботи. Амбициозната инвестиция в най-големия коботен център тъкмо в Одензе има смисъл, отбелязва Томас Висти, изпълнителен шеф на Mobile Industrial Robots. „ Силна, професионална среда с превъзходни уреди ни разрешава да притеглим гении от цялостен ​​свят. “, споделя още той. Само за последната година Mobile Industrial Robots е наела 100, а Universal Robots добави 280 нови чиновници през последните две години. Днес двете компании имат надлежно 160 и 450 чиновници в Дания. За Universal Robots работят съвсем 700 чиновници по целия свят, до момента в който личният състав на MiR наброява общо към 220 в международен мащаб.

Юрген Вон Холен, президент на Universal Robots вижда огромен капацитет в пазара на коботи - чака се сегментът да доближи съвсем 12 милиарда $ през 2030 г, съгласно изследване на ABI Research. Търсенето на датски коботи значи, че ние се разрастваме отвън актуалните си офиси в Oдензе, както в Universal Robots, по този начин и в MiR, показа той. И прибавя още едно наложително изискване, което е мотив за оптимизъм във връзка с предстоящите резултати: „ Одензе има постоянна екосистема от гении! "

Клъстер в развой на напредък

Датската промишленост по роботика сега процъфтява, годишното изследване за 2019 година на комерсиалната асоциация Odense Robotics демонстрира, че сега 8 500 души работят за датски компании по роботика, 3 900 от тях в и към Одензе, третият по величина град в Дания. Ако промишлеността продължава да следва този напредък, датската промишленост за роботи ще наеме 25 000 чиновници през 2025 година съгласно датската компания за разбор Damvad. Не единствено броят на чиновниците нараства. Общите доходи на датските компании, които се занимават с роботика, са нарастнали с 18 % през 2018 година, достигайки 995 милиона $, като износът се е нараснал с 26 %. Тези данни са изключително значими, защото единствено преди 15 години Дания не е имала промишленост по роботика.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР