Дания стана първата страна, прекратила програмата си за масова ваксинация

...
Дания стана първата страна, прекратила програмата си за масова ваксинация
Коментари Харесай

Дания прекрати кампанията си за ваксинация срещу COVID-19

Дания стана първата страна, прекратила програмата си за всеобща имунизация против COVID-19, съобщи Си Ен Би Си.

Властите в страната показват като причина фактът, че вирусът към този момент е под надзор.

„ Пролетта пристигна и имунизационното покритите измежду датското население е високо. Затова Националният здравен съвет приключва всеобщите напъните за имунизация против COVID-19 за този сезон. “, се споделя в изказване на датската здравна работа.

Това значи, че след 15 май хората няма да бъдат канени да си слагат ваксини. Всички обаче ще могат да завършат имунизационния си курс, в случай че датата за слагане на последваща доза е по-късна.

Кампанията за имунизация против COVID-19 в Дания стартира малко след Коледа през 2020 година Оттогава към 4,8 милиона жители са били имунизирани, оповестиха от здравните управляващи, като над 3,6 милиона души са получили бустерна доза.

В изказването се показва още, че доста хора са били инфектирани, откакто разновидността Омикрон стана преобладаващ в страната, което значи,нивата на имунитет измежду популацията са високи.

„ Имаме добър надзор над епидемията, която наподобява отшумява. Процентите на приема в лечебните заведения са постоянни, като чакаме скоро да спаднат. Затова закръгляваме програмата за всеобща имунизация против COVID-19 “, сподели  Болет Соборг от Националния съвет по опазване на здравето.

Соборг настоя, че жителите към момента могат да бъдат имунизирани напролет и лятото, в случай че желаят, и че местата за имунизация ще останат отворени в цялата страна.

Той добави, че имунизацията към момента се предлага на хора, за които ковид крие повишен риск, като тези на възраст над 40 години и за неимунизирани бременни дами. „ Също по този начин щ предлагаме да завършите стартирания си курс за имунизация “, сподели той.

Датския орган по опазване на здравето и медикаменти сподели, че евентуално през есента ще има потребност от нова имунизация против COVID-19, защото вирусът продължава да мутира. Оттам обявиха, че продължат да наблюдават от близко развиването на епидемията и са подготвени да възобновят напъните за всеобща имунизация, в случай че има потребност от ваксиниране на спомагателни целеви групи преди есента.

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР