Дания ще търси правни средства за предотвратяване на изгарянето на Корана

...
Датското правителство ще се опита да намери правни средства, които
Коментари Харесай

Датското правителство ще се опита да намери правни средства, които ще позволят на властите да предотвратят изгарянето на копия на Корана пред посолствата на други държави в Дания, външният министър Ларс Локе Расмусен каза.

„Изгарянето е дълбоко обидно и безразсъдно действие, извършено от няколко лица. Тези няколко индивида не представляват ценностите, върху които е изградено датското общество“, каза Расмусен в изявление в неделя.

„Следователно датското правителство ще проучи възможността за намеса в специални ситуации, когато например други държави, култури и религии са обиждани и когато това може да има значителни отрицателни последици за Дания, не на последно място по отношение на сигурността ”, каза той.

Дания и Швеция се озоваха в центъра на международното внимание през последните седмици след протести, при които Коранът, ислямската свещена книга, беше повреден или изгорен.

В отделно изявление в неделя шведският премиер Улф Кристерсон каза, че е бил в близък контакт с датския си колега Мете Фредериксен и че подобен процес вече е в ход в Швеция.

„Също така вече започнахме да анализираме правната ситуация... за да обмислим мерки за укрепване на нашата национална сигурност и сигурността на шведите в Швеция и по света“, каза Кристерсон в публикация в Instagram.


Възмущение в мюсюлманските страни

Този месец крайнодесни активисти извършиха редица публични изгаряния на свещената книга на исляма пред посолствата на Ирак, Египет и Турция в датската столица.

В понеделник двама членове на ултранационалистическите датски патриоти стъпкаха копие на Корана и го запалиха в поднос с калаено фолио до иракско знаме.

По-рано този месец в Швеция иракски гражданин, живеещ в страната, Салван Момика, на 37 години, стъпка свещената книга и запали няколко страници.

Публичните палежи в скандинавските страни предизвикаха широко възмущение в мюсюлманските страни, като Саудитска Арабия, Турция, Обединените арабски емирства, Иран, Мароко, Катар и Йемен протестираха в отговор.

Швеция и Дания заявиха, че осъждат изгарянето на Корана, но не могат да го предотвратят съгласно техните правила, защитаващи свободата на изразяване.

Съветът на ООН по правата на човека (UNHRC) по-рано този месец одобри резолюция относно религиозната омраза и фанатизма след няколко изгаряния.

Пакистан и други държави от Организацията за ислямско сътрудничество подкрепиха предложението, заедно с редица страни с немюсюлманско мнозинство, включително Индия и Виетнам. Съединените щати и Европейският съюз се противопоставиха на резолюцията на основание, че се намесва в свободата на изразяване.

В изявлението си Расмусен добави, че каквато и мярка да бъде предприета, „разбира се, трябва да бъде направена в рамките на конституционно защитената свобода на изразяване и по начин, който не променя факта, че свободата на изразяване в Дания има много широк обхват ”.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР