Дания се присъедини към Европейския съюз през същата година, когато ...

Дания се присъедини към Европейския съюз през същата година, когато

Вrехіt дoвeдe дo cĸoĸ в жeлaниeтo нa дaтчaнитe дa ocтaнaт в EC

Дания се причисли към Европейския съюз през същата година, когато и Англия - 1973 година Почти половин век по-късно двете страни имат напълно разнообразни усеща към блока.

Докато британците напредват с проектите си за овакантяване на Европейски Съюз, датчаните стават все по-благоразположени към еврочленството, демонстрира анкета, огласена от датските медии и представена от Bloomberg.

55% от жителите на Дания биха дали своят вот за оставане в Европейски Съюз, а едвам 27% биха поискали страната да напусне блока, в случай че бъде извършен референдум за участие през днешния ден.

 

 Снимка 348905

 

Проевропейските настроения в скандинавската страна са нарастнали доста след вота на британците за Brexit. Преди референдума от юни 2016 година датската поддръжка за участие в Европейски Съюз е 44%, а искащите да изоставен - 37%.

Сериозен растеж в поддръжката за Обединена Европа се следи и измежду младите датчани (от 18 до 34 години). Половината от тях желаят оставане в Европейски Съюз, с 11% повече от тези, които поддържат еврочленството на Дания преди решението за Brexit.

Най-отчетливо е усилването на поддръжката измежду хората с консервативни възгледи. 55% от датчаните, определящи се като гласоподаватели на консервативни партии, желаят да останат в Европейски Съюз, в съпоставяне с 40% преди юни 2016 година, демонстрира изследването.

Аналогията сред двете страни е забавна, така като връзките на Дания с блока исторически повтарят английските. След като отхвърля Договора от Маастрихт от 1992 година, скандинавската страна поддържа Споразумението от Единбург (регламентиращо шотландския референдум за самостоятелност от 2014 г.), откакто си извоюва редица изключения, в това число правото да остане отвън единната валута (еврото)./ money.bg

Източник: petel.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg