Дания призна за неспособност да защитава територията си и да

...
Дания призна за неспособност да защитава територията си и да
Коментари Харесай

Дания призна, че трудно изпълнява ангажиментите си към НАТО

Дания призна за некадърност да пази територията си и да извършва уговорките си към НАТО, макар обещанията да усили разноските за защита. Това заяви  началникът на нейната войска генерал-майор Арпе Нилсен в четвъртък, до момента в който страната беше хазаин на огромно военно обучение, заяви " Ройтерс ".

Дания, член-учредител на Организацията на Северноатлантическия пакт, понижи военния си потенциал, с цел да води сухопътна война в Европа след края на Студената война.

Но в отговор на рецесията в Украйна страната беше под напън да върне разноските до задачата на НАТО от 2% от Брутният вътрешен продукт . Неговото държавно управление съобщи през декември, че ще се стреми да реализира тази цел до 2030 година, три години по-рано от плануваното.

" Трябва да станем по-стабилни и да изправим всички неща, които сме пренебрегвали през годините, откогато падна Берлинската стена ", сподели Нилсен.
 Скандинавия гради единна Противовъздушна отбрана защита против съветската експанзия
Скандинавия гради единна Противовъздушна отбрана защита против съветската експанзия

Сътрудничеството ще включва интегрирано командване и надзор

Като част от уговорките си към НАТО Дания получи задачата да сътвори тежка пехотна бригада. Проектът обаче е засенчен от забавяния.

През януари страната подари 19 артилерийски системи гаубици " Цезар ", създадени във Франция, на Украйна, като в допълнение попречва личното си военно струпване.

" Най-голямата липса, която имаме, е личният състав. Мисля, че би трябвало да поставим старания, с цел да притеглим и задържим младежите, сподели Нилсен, който е пълководец на датската войска. Може да са пари, само че също толкоз значими биха били новите здания и новото съоръжение и ще се даде опция на младежите да упражняват в по-добра среда ", сподели той, до момента в който детонациите отекнаха на артилерийски полигон покрай град Оксбол на западното крайбрежие на Дания.

Около 500 бойци от осем разнообразни страни участваха в симулираната офанзива, включваща бойни стрелби от ракетни установки HIMARS, гаубици AHS Krab и M777 и минохвъргачки Cardom 10.

Учението Dynamic Front беше ръководено от 56-то артилерийско командване на Съединени американски щати, звено, което беше възобновено през 2021 година, с цел да усили огневата мощност в Европа.

От началото на века Дания концентрира армията си върху интернационалните интервенции в Близкия изток и Африка за сметка на опцията да пази родината си.
 Украйна чака Дания да се причисли към
Украйна чака Дания да се причисли към " самолетна коалиция "

След като Киев получи датска помощ
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР