Дания криминализира публичното изгаряне на Корана, след като протести в

...
Дания криминализира публичното изгаряне на Корана, след като протести в
Коментари Харесай

Дания криминализира публичното изгаряне на Корана

Дания криминализира общественото изгаряне на Корана, откакто митинги в мюсюлмански страни за оскверняването на свещената книга на исляма провокира опасения за сигурността на страната, предадоха Франс прес и Ройтерс, представени от Българска телеграфна агенция.

Приетият закон не разрешава оскверняването на каквито и да било свещени книги и текстове, без значение за коя вяра става дума, отбелязва Асошиейтед прес.

Тази година в Дания и Швеция бяха извършени серия от митинги, при които антиислямски деятели изгориха или предизвикаха по други способи вреди на екземпляри на Корана, което провокира напрежение с мюсюлманския свят и претенции държавните управления на тези страни да забранят тази процедура. Дания се пробва да откри баланс сред откритото в Конституцията право на свободно слово, включващо правото на рецензии към религията, и опасенията за националната сигурност, свързани с възможни ислямистки набези поради митингите.

Противниците на закона, признат в Дания, както и техни съидейници от Швеция считат, че всяко ограничение на рецензиите против религията, в това число изгарянето на Корана, подкопава мъчно извоюваните демократични свободи в района. " Историята ще ни съди сурово за това, и то с съображение. Всичко се свежда до това дали ограничението на свободата на словото се дефинира от нас, или се диктува извън ", съобщи Ингер Стьойберг, водач на антиимигрантската партия " Датски демократи ", която се опълчи на възбраната.

Датското съдружно държавно управление твърди, че новите правила ще имат единствено нищожно влияние върху свободата на словото и че критикуването на религията по други способи остава законно. Нарушаването на новия закон ще се санкционира с санкции или до две години затвор, съгласно държавното управление.

Швеция също обмисля способи за законово ограничение на оскверняването на Корана, само че възприема друг метод от този на Дания. Тя изследва дали полицията би трябвало да взема поради националната сигурност при вземането на решения по молби за разрешаване на демонстрации на публични места, отбелязва Ройтерс.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР