Дания има луксозни проблеми - относително много пари и малък

...
Дания има луксозни проблеми - относително много пари и малък
Коментари Харесай

Финансовият проблем на Дания, който би зарадвал повечето държави

Дания има първокласни проблеми - релативно доста пари и дребен дълг - и това основава проблеми за пазара на държавни облигации.

Сметката на държавното управление в централната банка се повиши предишния месец на 207 милиарда крони (34.5 милиарда долара), надхвърляйки 2 пъти заложената цел и изкачвайки се до най-високото си равнище за последните 3 години.

Това на пръв взор е хубаво, само че коства и милиони под формата на лихвени заплащания, като се имат поради негативните лихви на централната банка. Междувременно съотношението на дълга към брутния вътрешен артикул е половината от междинното за Европа, оказвайки напън върху ликвидността на пазара на облигации.

Това принуждава държавните чиновници да обмислят способи за изпразване на сметката в централната банка, като в това време усилват ликвидността, най-малко в основни серии.

 Правителствените депозити в централната банка се усилват
Правителствените депозити в централната банка се усилват

Преди 1 година службата, отговаряща за дълга, стартира да заплаща на първоначални дилъри, в случай че дават отговор на критериите, целящи увеличение на оборота. Това спомогна за стягане на спредовете за офертите. Тази година държавното управление се ангажира с дейности по рефинансиране.

Миналата седмица страната предприе непредвиден ход, като съобщи, че ще купи скъпи бумаги за 3.6 милиарда крони (600 млн. долара), издадени от финансовата компания KommuneKredit, която е благосъстоятелност на локалните управляващи. Това не е включено в държавния дългов проект за годината и оказва помощ да се усилят потребностите от финансиране, счита Ян Остъргард, основен анализатор в Danske Bank A/S.

Има и 180 милиарда крони (30 милиарда долара) в неизплатени покрити облигации, издадени от ипотечни банки за финансиране на публични жилища. Националният жилищен орган има намерение да размени огромна част от тях с нови държавногарантирани облигации, които службата, отговаряща за дълга, ще купува посредством издаване на държавни облигации. Дания си е сложила период от 10 години, с цел да приключи прекосяването от едните към другите.

Това евентуално ще отнеме част от това време, като се има поради " главоболието ", основано от сметката в централната банка, и ниските потребности от дълг, сподели Остъргард. Той чака службата, отговаряща за дълга, " да одобри по-голяма сума пари в брой в сметката си ", когато актуализира тактиката през юни. " Нещо би трябвало да се даде ", отбелязва специалистът.

А смяната ще спести държавното управление 9 милиарда крони (1.5 милиарда долара) до 2025.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР