Дания e отчела солиден икономически растеж от 3,6 на сто

...
Дания e отчела солиден икономически растеж от 3,6 на сто
Коментари Харесай

Дания бележи солиден икономически ръст през 2022 г.

Дания e отчела стабилен стопански напредък от 3,6 на 100 през 2022 година по отношение на 2021 година, макар че частното ползване е отслабнало. Рекордно високата претовареност и мощният експорт на фармацевтичната индустрия са помогнали за икономическата агресия, заяви Статистическата работа на Дания (Statistics Denmark), представена от Ройтерс.

Брутният вътрешен артикул на скандинавската страна, с население от близо 6 милиона души, е повишен с 0,9 на 100 през последното тримесечие на предходната година, макар че високата инфлация и възходящите лихвени проценти приближиха други европейски стопански системи до рецесията.

Високите равнища на спестявания измежду датчаните помогнаха за попречване на по-голям спад в частното ползване, което съставлява съвсем половината от стопанската система на страната. Частното ползване е намаляло с 2,6 на 100 през предходната година на годишна основа, до момента в който инфлацията е спаднала за трети следващ месец - до 8,4 на 100 през януари, сочат формалните данни.

Подпомогнат от великодушни схеми за икономическа поддръжка по време на пандемията от ковид, пазарът на труда в страната остава затегнат, като заетостта се е нараснала с 3,9 на 100 през предходната година, заяви още датската статистика. Благоприятно въздействие върху стопанската система на страната оказа фармацевтичният бранш, в който производителят на медикаменти за диабет и затлъстяване " Ново Нордиск " (Novo Nordisk) е главен експортьор и шеф.

Най-новите, оптимистични данни накараха някои икономисти да преразгледат упованията си за криза в Дания.

Рискът от криза в Европа е намалял доста, което също ще поддържа датската стопанска система, съобщи Пале Соренсен, основен икономист на локалния заемодател " Нюкредит ".

Скоро заплатите още веднъж ще изпреварят инфлацията, изрази вяра той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР