Дания е най-малко корумпираната държава в света за 2018 г.

...
Дания е най-малко корумпираната държава в света за 2018 г.
Коментари Харесай

Монархията изкоренила корупцията в Дания, но там вече се подават

Дания е минимум корумпираната страна в света за 2018 година Това сподели новата ранглиста на организацията " Трансперънси интернешънъл ", която мери чувството за корупция. Страната събира 88 от оптималните 100 точки.

Първото място на Дания наподобява съвсем парадоксално в светлината на гигантския скандал с Данске банк, който се развихри точно през предходната година и бе избран като най-масивното пране на пари в Европа, оповестява в. " 24 часа ".

" Това е показател за чувство на корупция, а всеки месец министрите в Дания регистрират пред Народното събрание разноските си за пътувания, дали са получавали дарове и какви. изяснява Наташа Феликс от датския клон на " Трансперънси ".

С други думи, показателят мери дали жителите, или бизнесът във всекидневието се сблъскват с продажност, заради което фрапантни случаи като този с Данске банк остават отвън полезрението на изследването. В него са включени общо 180 страни. В първата петица на едва корумпираните са още Нова Зеландия, Финландия, Сингапур и Швеция.

Защо макар свадите чувството за корупция в Дания е толкоз ниско?

Според историци началото води от установяването на безспорната монархия през 1660 година от крал Фредерик III. От този миг монархията става наследствена за разлика от дотогавашната изборна монархия, при която кралете се избират от Държавен съвет на аристокрацията.

За да обезпечи безспорната си власт за сметка на останалите аристократични родове, кралят стартира да назначава на значими държавни позиции хора отвън кастата на благородниците, като в подмяна изисква цялостна преданост, за която те са давали клетва. Монархът открива и строги правила за държавните служители и техните връзки с хазната. През 1676 година кралят не разрешава да одобряват пиво или дарове под боязън от смъртно наказване. Със закон от 1683 година фалшификацията е оповестена за тежко закононарушение. През 1690 година е разпоредено, че държавни чиновници, които се облагодетелстват за сметка на страната, ще бъдат наказвани с пожизнен затвор и каторга.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР