Даниела Дончева беше избрана за председател на Софийския апелативен съд

...
Даниела Дончева беше избрана за председател на Софийския апелативен съд
Коментари Харесай

Съдия обвини председателката на Апелативен съд-София в действия със "силен корупционен мирис"

Даниела Дончева беше определена за ръководител на Софийския апелативен съд през юли 2016 година от предходния състав на Висш съдебен съвет

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Промишлено квалифициран банкрут

Първа капиталова банка е поискала неплатежоспособност на свързваната с Делян Пеевски компания " Промишлено строителство холдинг "
16 апр 2017
Подбор в името на Пеевски

Въпреки уверенията на синдиците на КТБ, дейностите им демонстрират селективност и преднамереност
11 ное 2016
Грабежът " Белене "

Загубите за данъкоплатците от безсмисления план са повече от половин КТБ
21 сеп 2016 От предходната седмица в съдийския кулоар на Софийския апелативен съд е закачено заявление от комерсиалния арбитър Милен Василев, с което той намерено упреква председателката на съда Даниела Дончева в дейности със " мощен корупционен аромат ".

В основата стои дело към банкрутиралата банка КТБ с веществен интерес от близо 102 млн. лева, което е било разпределено на арбитър Василев, само че е било конфискувано със заповед на Даниела Дончева дружно с всичките каузи на правосъдния му състав.

Според фактологията, разказана от арбитър Василев, на 26 май 2017 година той е бил избран на инцидентен принцип за докладчик по делото, " имащо за предмет установителен иск по чл.694 Търговски закон на забележителна стойност - над 102 млн. лева, за която се твърди, че има за генезис заемни връзки ". Делото е било планувано от арбитър Василев за 27 септември, като същия ден съгласно съдията то е било изтънчено от председателката Даниела Дончева. В последна сметка съвещание се организира, като делото е отсрочено за ново разглеждане, защото съдебно-счетоводна експертиза не е била показана. Кое е делото?
Най-вероятно става дума за дело против свързаната с Цветан Василев компания " Евробилд 2003 ", в чиито активи е постройката на някогашната банка на площад " Гарибалди ". Дружеството сега е под контрола на главния очевидец против Василев - Бисер Лазов. Срещу " Евробилд 2003 " през 2015 година в Кюстендилския областен съд е заведено дело, с което се желае признание за открито на съществуващо взимане от незнайно сдружение (решението на съда е със заличени данни). Искът е отритнат в Кюстендил и по този начин стига до Апелативен съд - София.На 3 октомври зам.-председателят на съда и началник на Търговското поделение Стефан Гроздев встъпва като член на Висшия правосъден съвет и освобождава състава си. Със своя заповед Даниела Дончева, която гледа цивилен, а не търговски каузи, реалокира арбитър Милен Василев на мястото на арбитър Гроздев и поема делата на арбитър Василев, в това число и цитираното от него дело за 102 млн. лева

" Впоследствие с актуалната заповед вие ме махате от 6-и състав и слагате себе си на мое място, като изземвате всички до момента разпределени ми по законния ред и висящи каузи - явно преследвайки две цели: 1) да се накаже този, който доста знае (много плоско от ваша страна); 2) да овладеете делата, на които аз съм бил докладчик всред които (каква случайност) и въпросното т.д. №2832/2017 година с предмет иск за 102 млн. лева, към което към този момент сте проявявали нездравословен интерес ", написа в заявката, разлепено в палатата.

След това в заявката арбитър Василев показва редица причини за какво сходни дейности опонират на закона, който повелява сходни разбърквания да стават с решение на Общото заседание на съдиите и на правилото за инцидентно систематизиране на делата. Той припомня досегашната процедура, че при пренасяне на арбитър от един състав в различен се желае неговото единодушие.

" При по този начин описаните събития у мен остава мощното подозрение, че това е демонстрация на корупция от ваша страна (макар да нямам доказателства за последното) ", написа арбитър Василев и прави различен разбор: " Зарязвате личния си състав в гражданско поделение с пет висящи каузи, зарязвате даже и мястото на някогашния зам.-председател Гроздев в 11-ти състав на Търговско поделение (където също има пет висящи каузи на този доклад) и отивате на тежко претрупан състав с вдишване на всички висящи каузи на редови арбитър. Не знаех, че сте толкоз работлива ", написа арбитър Василев и припомня, че на 2 октомври е отправил предложение към нея да увеличи натовареността си от 38 на 50%, на което тя " още веднъж погледнала с подигравка ".

" Следователно не желанието за работа е било водещо при преместването ви, а нещо друго. Единственото разумно пояснение е, че това друго е обвързвано точно с нездравия ви интерес към въпросното т.д. 2632/2017 година Предполагам, че като го приключите, бързо ще се ометете и от този състав и ще отидете на различен апелативен състав ", споделя още арбитър Василев.

В края на писмото си магистратът желае незабавна анулация на въпросната заповед, привикване на Общо заседание, на което да се разиска въпросът и " вашето нелегално държание ". Той декларира, че обмисля да сезира " съответните способени органи по случая (ВСС, Инспекторат и др.) ".

" Пожелавам ви със здраве да си харчите почтено извоюваните пари. С пренебрежение ", приключва заявката си арбитър Василев.

От Софийския апелативен съд импровизирано обявиха, че председателка Даниела Дончева ще вземе отношение към случая. " Капитал " научи, че съдии от Апелативен съд - София, събират подписи за привикване на Общо заседание по случая.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР