Беновска: Конституцията? Лорер, Георгиев, Балабанов, Вигенин, Ганев: Законност! Чудовището от Лох Нес!

...
Даниел Лорер, ПП-ДБ, Георг Георгиев, ГЕРБ, Станислав Балабанов, ИТН, Кристиан
Коментари Харесай

Даниел Лорер, ПП-ДБ, Георг Георгиев, ГЕРБ, Станислав Балабанов, ИТН, Кристиан Вигенин, БСП и Цончо Ганев, „Възраждане“ - Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 28.07.2023 г.

Даниел Лорер: Задачата на този парламент е да осигури най-после основата на работещо правосъдие в България! Работещото правосъдие в България трябва да даде отговор на всички тези въпроси, които нас българите ни болят, и най-вече за политическата корупция, за която ме питате. За всичко това, за което сме говорили през годините, работещото правосъдие, дай Боже, ще даде ясни и точни отговори!

Илиана Беновска: Добре, но има ли кадрова обезпеченост в средите на прокурорите и съдиите, защото Вие знаете, че когато 20-30 години си бил слуга, не може бързо да станеш самостоятелен?

Даниел Лорер: Това е основния дебат между конституционалистите, които работеха върху дефинициите там – какво е Съвета на съдиите, бившия ВСС и бъдещия Съвет на прокурорите? Каква част там да се избират помежду си съдийското съсловие, каква част да е политическа квота? По същия начин при прокурорите. Като основната идея е, че съдиите трябва да бъдат независими, за да могат да отсъждат право кой крив, кой прав, кой виновен и кой не! А прокурорите от своя страна трябва да бъдат отговорни пред изпълнителната власт, защото те в крайна сметка преследват обществения интерес!

Илиана Беновска: Питам има ли кадрова обезпеченост, има ли енергия за това, вдъхновение?

Даниел Лорер: Тепърва българските съдии и прокурори ще трябва да докажат, че могат да работят в името на хората и така ще видим има ли кадрова обезпеченост, или не!

Илиана Беновска: Г-н Лорер, кога ще подпишете конституционните предложения? Кога ще ги внесете? И ще има ли пресконференция после?

Даниел Лорер: Надявам се лидерите да го направят още днес! И както многократно сме заявявали, причината за тези конституционни промени основно е една – да имаме работеща съдебна система, която осигурява правосъдие за всички нас, така че да намалее корупцията и най-после да започнем за живеем по европейски!

Илиана Беновска: За всички вас удобно правосъдие, върхушката, или за всички граждани?

Даниел Лорер: За всички българи, които отново, и отново, и отново гласуваха през всичките тези години и сега най-после имаме шанс този генетичен дефект на Българската конституция от 1992 г., в който имаше безконтролна прокуратура и взаимосвързаност между прокурори и съдии най-после да бъде разбит!

Медия: Изпран ли е вече Бойко Борисов?

Илиана Беновска: „Центрофугиран“ е!

Даниел Лорер: Отговорът е същия като това, което дадох в момента!

****

Илиана Беновска: Г-н Георгиев, да Ви честитя бебето! И да Ви попитам вашата дъщеричка ще живее ли в правова държава? Какво става с конституционната реформа?

Георг Георгиев: Благодаря Ви! Надявам се, че ще живее в България, в която законите и начина, по който ние сами правим обществото си ще се спазват! Така че след няколко години ми задайте отново този въпрос, ще се радвам да Ви отговоря пак!

***

Илиана Беновска: Може ли да кажете каква ще бъде Вашата позиция за конституционната реформа?

Станислав Балабанов: Това е поредната глупост, която наблюдаваме! Конституционния проект „Пеевски“ ние няма да го подкрепим в този му вид, тъй като това не е конституционна реформа! Това е съглашателство, задкулисно в стаята на ДПС! Унизително е, че тези, които основаха партиите си на тема съдебна реформа, на смяна на модела, вместо да търсят едни нормални разговори с експерти по темата, решиха да търсят благословията на Делян Пеевски. Това е една опорочена предварителна процедура, особено акцентирайки на това, като флагман на тази реформа, че трябва да тръгнем от смяната на националния ни празник! Ако не беше 3-ти март, днес нямаше да я има българската държава в този й вид. Така че всичките тези неща по-скоро разединяват, отколкото да обединяват и ние няма да ги подкрепим!

Илиана Беновска: А защо набеждавате като главен виновник тук Делян Пеевски? Къде е Бойко Борисов тук, къде е Христо Иванов, къде е ген. Атанасов?

Станислав Балабанов: Тези хора са част от тази порочна сглобка, която продължава да бетонира дълбоката държава! Казвам Делян Пеевски знаково, защото първият, при когото отидоха да говорят за конституционна реформа, беше Делян Пеевски!

Илиана Беновска: Не, ДПС даже казаха, съобщиха, че тяхна е инициативата още преди години!

Станислав Балабанов: Е, седнаха знаково в стаята на ДПС! Унизително е! Ние затова казвахме, ИТН и БСП имаме повече народни представители от ДПС. Това е принципна позиция. Христо Иванов можеше поне да се опита да води някакви разговори. Да видим тази конституционна реформа всъщност какво представлява. Ние и до момента чак сега разбрахме 5 много витиевати общи неща.

Илиана Беновска: Те днес май ще я внесат!

Станислав Балабанов: Да я внесат, ние пък няма да я подкрепим! Какво значи ще я внесат? Казвам Ви го с цялото си уважение, темата за националния празник е така наречения „черен лебед“, който не е в тяхна полза. Ако си мислят, че ще вървят в тази посока Ви уверявам, че ще има доста народна любов, след като минат тук топлите и ваканционни дни. Даже имам едно предложение към фирмите, които ще пренареждат паветата за Н-ти пореден път и не могат да ги подредят!

Илиана Беновска: Ще успеят, ще успеят!

Станислав Балабанов: Съветвам ги да поизчакат, защото ще са ни нужни!

Илиана Беновска: Последен въпрос, щом „черния лебед“ е националния празник, кога ИТН ще го изиграе „белия лебед“?

Станислав Балабанов: Да Ви кажа, това, което се случи в последните две години, малко със забавяне във времето, може би доказаха, че сме „бял лебед“! Важно беше да мине това време, за да може хората да го осъзнаят добре!

Илиана Беновска: Но кога ще ви видим да го изиграете?

Станислав Балабанов: Много изправени и много подготвени. Когато се наложи! Като гледам съвсем скоро! От хората зависи, ако имат морален акт да го изразят на площада, ще бъдем заедно с тях!

****

Илиана Беновска: Каква е позицията на БСП за конституционната реформа, която в момента се подготвя и ще бъде внесена? И ще живее ли България в правова държава?

Кристиан Вигенин: Аз заявих преди това, че ще коментирам само случая с РСМ!

Илиана Беновска: Няма значение, обаче това не можем да го избегнем!

Кристиан Вигенин: Само по Македония!

Илиана Беновска: Моля Ви, кажете ми за конституционната реформа! Защо се криете, какво има?

Кристиан Вигенин: Не, не се крия!

Илиана Беновска: Вие сте смел човек!

Кристиан Вигенин: Казахме, че ще говорим само по РСМ!

Илиана Беновска: Какво е това? Тази тема не съществува ли? Да сте жив и здрав!

***

Илиана Беновска: Каква е позицията на „Възраждане“ за конституционната реформа? Ще живеем ли в правова държава?

Цончо Ганев: Коя конституционна реформа, в България или в Македония?

Илиана Беновска: В България, г-н Ганев, не се правете!

Цончо Ганев: Не, защото говорим за членството на Македония, има изискване там също да се направи конституционна промяна и българите да се вписани, но не са вписани! Затова попитах!

Илиана Беновска: Добре, хубава забележка! Кажете за българската конституционна реформа каква е позицията на „Възраждане“?

Цончо Ганев: Това е като животното от Лох Нес, всички говорят за него, но никой не го е виждал реално! Всички говорят и оправдават, че са в коалиция с ДПС и с ГЕРБ и са в този Парламент, за да направят конституционна реформа, но до ден днешен нямаме абсолютно нищо! Едни празни обещания, които започнаха и свършиха с това да ликвидират българския национален празник и стигнаха дотам от трибуната да се призовава да се премахне този мракобесен ден!

Илиана Беновска: Добре, чудовището от Лох Нес се казваше Неси и не сме го видели още, а вашият референдум беше много очевиден! Като го видяха, какво стана?

Цончо Ганев: Видяхте, потъпка се закона по най-бруталния начин! Наруши се закона, защото закона за референдумите е ясен, точен и категоричен! При 200 000 Парламента решава дали да има референдум, или не. При над 400 000 доказани подписа Парламента има единствено задължението да придвижи напред и президента да насрочи дата. Оттам нататък, който има претенции, жали пред Конституционния съд. Връщам се няколко години по-рано, същото се случи с референдума, организиран от ИТН. Тогава в зала беше допуснат референдума, както е по закон, след което беше жален пред КС, тогава отпаднаха голяма част от въпросите. Това нещо не се случи, защото както се каза официално от управляващата ни шайка – референдума в България ще застраши съществуването на еврозоната и ще даде негативна вълна към съществуването въобще на ЕС!

Илиана Беновска: Кратък въпрос, ще жалите ли пред КС, ако се случи тази невиждана още реформа?

Цончо Ганев: Ние няма какво да жалим, защото няма нищо още вкарано!

Илиана Беновска: Когато стане факт!

Цончо Ганев: Нека да видим какво ще вкарат. Аз не им вярвам, че ще вкарат нещо въобще. А дали ще вкарат преместването или по-скоро махането на 3-ти март – това е безумие!

Източник: novini247.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР