Даниел Лорер е депутат в 48-мото Народно събрание, член на

...
Даниел Лорер е депутат в 48-мото Народно събрание, член на
Коментари Харесай

Кой е Даниел Лорер?

Даниел Лорер е народен представител в 48-мото Народно заседание, член на комисия по външна политика и зам.-председател на комисия по икономическа политика и нововъведения. Той е министър на нововъведенията и растежа до август 2022 година в постоянното държавно управление на Кирил Петков. Създава министерството на нововъведенията от нулата и го трансформира в едно от най-успешните в държавното управление на “Продължаваме смяната ”.

Ръководената от него институция отключи достъпа на дребните и междинни предприятия до пресен капитал за енергийна успеваемост, софтуерна рационализация и започващи бизнеси. Първата за България мярка по Плана за възобновяване и резистентност започва точно в това министерство. Заедно с това върна доверието на задграничните вложители в България. След активизиране на поддръжката и привличане на високотехнологични и новаторски компании, българската стопанска система стартира да се трансформира в съвременна с производства с висока добавена стойност.

Даниел Лорер е роден на 28 май 1976 година в София, само че през по-голямата част в последните 15 години живее във Варна, която избира пред всички международни стопански центрове, в които е работил. Завършва компютърни науки и бизнес ръководство в университета Тел Авив. Първата си бизнес концепция измисля на 15 годишна възраст и се трансформира в сполучлив бизнесмен с към този момент 20 години интернационален опит.

През 1999 година основава в Париж първия си стартъп FranceBusinessPlus, след това продаден сполучливо.

Работи на разнообразни управителни позиции в хай-тек компанията Mercury Interactive, международен водач в региона на софтуера за автоматизиран първокласен надзор. През 2006 година Hewlett-Packard купува Mercury Interactive за 4.5 милиарда $.

След продажбата на Mercury Interactive Даниел Лорер става един от основателите на Optiim, хай-тек компания за софтуерни решения, основана в Истанбул. Компанията има постоянни клиенти измежду най-големите банки и телекоми в Англия, Турция, Близкия Изток и Африка. През 2016 година Optiim се продава на австрийския холдинг New Frontier Group.

През 2018 година е сред създателите и ръководещ сътрудник на BrightCap Ventures, фонд за рискови вложения в софтуерни компании. Даниел се занимава с оценка на нови компании и надзор на осъществяването на бизнес проекти. Фондът влага най-вече в българските софтуерни компании, дружно с водещи американски и европейски фондове като Bain Capital, Statkraft Ventures, Osage Partners, Crosslink, E-Ventures, Baseline Ventures. Напуска ръководството септември 2021 година

През 2013 година Даниел Лорер е консултант на министъра за електронно ръководство в служебното държавно управление на Марин Райков, а през 2021 година е консултант на министъра на стопанската система на служебното държавно управление Кирил Петков и ръководител на Комисията по бистрота.

Избира живот в и с България пред Тел-Авив, Брюксел, Цюрих, Барселона.
Освен родния български, приказва съветски, британски, иврит, френски и немски език.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР