Даниел Динес (на снимката) създава UiPath през 2005 г. заедно

...
Даниел Динес (на снимката) създава UiPath през 2005 г. заедно
Коментари Харесай

Първият румънски IT милиардер

Даниел Динес (на снимката) основава UiPath през 2005 година дружно с Мариус Тирка

[UiPath]
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Основана в дребен апартамент в Букурещ с екип от няколко души, а през днешния ден оценена на... 7 милиарда $. Историята на румънската започваща компания UiPath е почтена за филм, изпълнен с възходи и падения, само че най-после завършващ с хепиенд - софтуерната компания съумя да се наложи на пазара на изкуствен интелект, който продължава да се разраства, а това й подсигурява постоянен напредък в идващите години.

Оценката от 7 милиарда $ пристигна, откакто в края на април UiPath получи финансиране в Рунд D в размер на 568 млн. $. Всъщност компанията за първи път стана " еднорог " (стартъп с оценка над 1 милиарда долара) преди година, когато пък получи 153 млн. $ (виж графиката). Досега UiPath е привлякла общо над 1 милиарда $, а вложители в нея са някои от най-големите фондове в света като Accel, CapitalG, Sequoia и Kleiner Perkins и други Новата оценка направи UiPath най-голямата млада компания в областта на изкуствения разсъдък, откакто надмина китайската SenseTime.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Именно машинното самообразование и логаритмите са в центъра на активността на румънската компания. Тя работи в областта на robotic process automation, или RPA, известна още и като софтуерни роботи. Терминът може да бъде подвеждащ, тъй като няма нищо общо с физически роботи. UiPath в действителност доставя софтуерна платформа, която оказва помощ на разнообразни организации да автоматизират бизнес процесите си, като цифровизират постоянно повтарящи се работни дейности. Глобалната RPA промишленост може да доближи 8 милиарда $ до няколко години и продължава да се разраства. И като водач в него UiPath ще бъде един от моторите на този напредък. Но пътят дотук не е по никакъв начин елементарен, за което свидетелстват и създателите на компанията.

В началото бе работата за други

Първият " еднорог " на Румъния в действителност започва през 2005 година като дребна компания за IT аутсорсинг. Създаденото от Даниел Динес и Мариус Тирка сдружение тогава се назовава DeskOver и работи по дребни планове за колоси като IBM, Гугъл и Microsoft, които внедряват решенията в личните си артикули. Самият Динес е студент незабавно след рухването на комунизма, като учи в математическа гимназия и компютърни науки. " Страната беше в злополука поради всички разнообразни системи, които бяха сменени. Проницателните хора започнаха да печелят пари и да парадират с тях. А родителите ми бяха преподавател и строителен инженер, тъй че не знаеха по какъв начин да печелят пари ", споделя той пред сп. Forbes. Динес стартира да се устоя самичък, като работи на разнообразни места. Приятел му споделя, че е намерил работа като програмист против 300 $ на месец. " Бях шокиран. Беше 1994 година, а аз живеех с 30 $ на месец ", споделя той пред Forbes. Така взима назаем справочник за програмиране и стартира да се учи самичък, само че няма пари за компютър. В последна сметка открива работа в дребен разработчик с два компютъра, само че не му разрешават да работи на тях денем. Така той стартира да взима нощни смени.

" По някакъв метод това бяха най-хубавите дни в живота ми - отивах в осем вечерта, вършех си моите задания до 6.00 сутринта, когато тръгваха първите рейсове ", споделя Динес. След като развива уменията си, получава опция за работа в Microsoft, която го води до Сиатъл. След време схваща, че работата в огромна корпорация не е за него, и се връща в Румъния, с цел да стартира личен бизнес с Тирка.

По личен път

След триумфа на DeskOver през първите години като подизпълнител екипът от десетина чиновници на компанията в един миг схваща, че пазарът на RPA има голям капацитет. Така те вземат решение да разработят лична платформа за софтуерни роботи. Но налагането й лишава доста време, а първата версия е цялостен неуспех и не намира клиенти. " Пуснахме продукта си доста късно, тъй като загубихме време да го изглаждаме, вместо просто да го пуснем, да получим фийдбек от пазара и да го променяме в придвижване ", споделя Динес пред румънското англоезично издание Business Review. В един миг създателите даже обмислят да затворят компанията и да се насочат към други планове.

Големият пробив идва през 2013 година, когато огромна индийска аутсорсинг компания си търси снабдител на RPA технологии и избира DeskOver. Най-големият плюс от плана е, че екипът получава надалеч по-дълбока визия за пазара. " Разбрахме, че има голям пазар от хора, които правят непрекъснато повтарящи се процеси, за които нашата технология е съвършена. От този миг нещата за нас трагично се трансформираха ", споделя Динес пред Business Review.

Две години по-късно DeskOver става UiPath и подписва партньорства с огромни световни аутсорсинг компании и консултантски групи. Екипът нараства до 100 души, а сдружението притегля първото си финансиране от 1.6 млн. $. Постепенно компанията открива офиси в Лондон, Ню Йорк, Бангалор и в края на 2016 година има над 250 корпоративни клиенти в портфолиото си.

През 2017 година с привличането на нови вложения и разширение на бизнеса UiPath стартира да усилва доста и приходите си. Тогава компанията към момента е номер три на пазара. " Повечето хора, в това число и вложителите ни, смятаха, че ще е огромен триумф, в случай че стигнем оборот от 70 млн. $ през 2018 година Но аз ги шокирах, като им дадох обещание, че ще надминем доходи от 200 млн. $. Повечето насоки за стартъпи показват, че растежът би трябвало да е постоянен и не прекомерно плевел, с цел да се сътвори здрава компания. Но аз им споделих: вижте, пазарът няма време за това - желаеме да сме велика, а не просто здрава компания ", добавя Динес пред Forbes.

Групата в действителност стига доходи от 200 млн. $ и става водач на RPA пазара. Днес измежду клиентите й са колоси като Allianz, BMW Group, CenturyLink, Dairy Farm Group, Dentsu Inc., Huawei, Lufthansa, Sumitomo Mitsui Financial Group, както и данъчната работа в Съединени американски щати, американската войска и доста други. Софтуерът е доста известен във финансовия бранш, защото подкрепя битката със злоупотребите.

Динес има вяра, че бързият напредък се дължи и на фокуса върху разнообразието в компанията, което й разреши да се разрасне бързо до към 2500 чиновници в целия свят. Една трета от бизнеса идва от Съединени американски щати, друга от Европа и още една трета от Азиатско-тихоокеанския район (от които 20% идват от Япония). " Смятам, че имам едни от най-разнообразните екипи в света - в мениджмънта ни има японци, индийци, румънци, англичани, германци, американци, австралийци и други В Съединени американски щати си съперничим с Гугъл и LinkedIn за гении. Далеч пред Фейсбук сме по метода по какъв начин хората приказват за културата ни. Ето от това съм горделив повече и от технологията ни ", споделя съоснователят пред Forbes. От първо лице

Даниел Динес пред Business Review

" Имали сме значително провали. Uipath е поредност от всевъзможни вероятни неточности, които един бизнесмен може да направи. Първата беше да сътворяваме стартъп, до момента в който се занимаваме с консултантска активност и аутсорсинг. Трябваше да финансираме компанията от консултантската си активност, което в действителност e разсейващо. Много по-добре е да набираш средства през акселератори, само че тогава това беше невероятно. Дори не знаех, че това е концепцията на построяването на стартъп: да привлечеш пари от вложители, да валидираш концепцията, да създадеш артикул, а след това и тактика.

Второ, мотивацията ни не беше добра първоначално. Аз желаех да натрупам минимално положение, с цел да пребивавам добър живот. Тежките години при започване на 90-те в Румъния белязаха живота ми и затова желаех да натрупам пари. Но това мислене е неправилно - не е нужно да си бизнесмен, с цел да живееш добър живот. Не си заслужава. Истинската мотивация за бизнесмена е дълбокото предпочитание да реализира нещо. Перспективата ми се промени поради фирмите от Силициевата котловина - видях, че в действителност можеш да изградиш компания от обич към технологиите. За да направиш нещо за общото богатство. Това промени мисленето ми изцяло и по този начин изцяло се отказахме от аутсорсинга. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР