Дани Каназирева: Зелените площи Гребната база могат да бъдат спасени

...
Дани Каназирева: Зелените площи Гребната база могат да бъдат спасени
Коментари Харесай

Съюз за Пловдив предложи: Запазваме парка чрез преговори и...

Дани Каназирева: Зелените площи Гребната база могат да бъдат избавени с рационални решения, а не с популизъм

Евелин Парасков, ръководител на групата на  „ Съюз за Пловдив “ предложи на сесията през днешния ден да се сътвори комисия за договаряния със притежателите на частния  имот на Гребната база,  а кметът да бъде длъжен да  внесе частнично изменение на Общия организационен проект, с което 81 дка да се отредят за  зона за зелени площи за необятно прилагане вместо за зона за рекреация. 

„ Това е рационалният метод  да бъде решен въпросът, провокирал напрежение в града.   Всички желаеме да спасим парка на Гребната база, въпросът е да го създадем по този начин, че решението да издържи в годините напред и да бъде в интерес на публичния интерес.  Имаме шанса да се проведат договаряния със притежателя на парцела  с категорично поставената цел  - опазване на зеленината,  след което  да се предложат за разискване  поне три разновидността за излизане от тази обстановка – дали посредством придобиване, дали посредством подмяна, подаяние или посредством промяна на параметрите и отреждане на парцела в различен тип зона “, съобщи  лидерът на „ Съюз за Пловдив “ Дани Каназирева. 

Тя акцентира, че парцелът на Гребната база е частен от 20 години  и подсети, че  ние живеем в правова страна, където главното предписание е съблюдаване на Конституцията и законите на страната. 

„ Пловдив се тресе освен от скандал след скандал, само че е заливан и от невиждана до момента вълна на популизъм. В Общински съвет се одобряват редица несъответстващи и незаконосъобразни решения. В публичното пространство се хвърлят хрумвания и оферти, които при обжалване в съда ще паднат.  Оттам нататък Общината  дори и да изиска да придобие въпросния парцел на Гребната база, това ще стане против  далеч по-висока цена “, предизвести Евелин Парасков на сесията през днешния ден. 

От „ Съюз за Пловдив “ предложиха  в комисията  да вземат участие предствители на всички политически групи в Общинския съвет, с цел да се подсигурява бистрота и гласност на преговорния развой.

„ Целта е да се откри рационално и дълготрайно решение, с което Пловдив да резервира този парцел за зелена повърхност. За страдание, в този момент плащаме и поносим последствия за  груби корупционни практики от преди 20 година, когато парцелът  в парка безусловно беше подарен по схемата  за обществено – частно партньорство, а по-късно препродаван няколко пъти.  Колкото и да е неприятно на всички нас, би трябвало да решим този проблем по най-цивилизован  начин. 

А той е да се водят договаряния със притежателя, без да се нарушават техните  конституционни права, за  в същото време да се отбрани публичния интерес, като се резервира зелената повърхност в парка “, разяснява  Дани Каназирева. 

Предложението на „ Съюз за Пловдив “ не беше признато като за него гласоподаваха 19 общински съветници.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР