Дънди Прешъс Металс Челопеч“ се отказа да проучва в средногорската

...
Дънди Прешъс Металс Челопеч“ се отказа да проучва в средногорската
Коментари Харесай

„Дънди Прешъс Металс Челопеч“ се отказа да проучва в Старозагорско

„ Дънди Прешъс Металс Челопеч “ се отхвърли да изследва в средногорската околност Свети Никола. Тази позиция на канадската компания стана ясна през днешния ден по време на конференция след срещата сред регионалния шеф Гергана Микова и кметовете на петте общини, на чиито територии се намира теренът, за който имаше Разрешение N 524 от 13.12.2019 година от Министерството на енергетиката (МЕ). С него й се даваше опция да извърши търсене и изследване за рандеман на злато на повърхност „ Свети Никола “ от 155 квадратни километра в Средна гора на територията на Старозагорска област. 

„ Дънди Прешъс Металс Челопеч “ ЕАД няма да пристъпи към подписването на контракт за търсене и изследване на повърхност „ Св. Никола “ с Министерството на енергетиката. Изразяваме страдание, че по този начин една опция за прибавяне на познание към Националния геофонд на страната и бъдеща опция за района няма да бъде осъществена “, се споделя в формалното мнение на сдружението, изпратено до Областната администрация
Категоричното си противоречие с желанията за изследване от канадската компания за рандеман на злато в района в своя декларация показаха кметовете на общините Стара Загора, Казанлък, Павел баня, Чирпан и Братя Даскалови и настояха даденото позволение от енергийното министерство да се приключи.
Пред публицисти кметът на Стара Загора Живко Тодоров напомни, че за издаденото на 13 декември 2019 година позволение общините са били известени документално на 20 - 21 януари тази година.
„ Общините не са индивид, с цел да жалят документа. На този стадий единственото, което можем да създадем, е да сверим данните по кадастралната карта “, посочи той. 
Събралите се кметове записаха в декларация, която да изпратят до всички ангажирани институции, безапелационното си противоречие със декларираните планове на " Дънди Прешъс Металс Челопеч ". 
Живко Тодоров акцентира, че те са „ солидарни и единни по въпросите, свързани с екологията, и не сме безразлични към ориста на нашия район и заставаме на страната на публичния интерес “. 
За възможната заплаха за природата и за застрашаване на здравето на хората от района са предизвестили специалисти, с които тематиката е била обсъждана на няколко осведомителни срещи с поданици от засегнатите региони, с неправителствени, публични и браншови организации. На срещите всички са изразили терзанията си и безапелационното си противоречие с желанията на компанията.

Докато регионален шеф, петима кметове - Живко Тодоров - на Стара Загора, Галина Стоянова - на Казанлък, Ивайло Крачолов - на Чирпан, Иса Бесооглу - на Павел баня, и депутатите Маноил Манев и Радостин Танев, умуваха какви дейности да подхващат, десетки поданици от петте общини се бяха събрали пред постройката на регионалната администрация. Те стачкуваха против проучвателните действия и изрично упорстваха за прекратяването им.

След конференцията участниците в срещата излязоха при жителите и ги срещнаха със мнението на компанията, че се отхвърля да подхваща бъдещи дейности в района, 

а новината беше посрещната с ръкопляскане.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР