Данъкът върху добавената стойност (ДДС) е най-голямото перо в приходната

...
Данъкът върху добавената стойност (ДДС) е най-голямото перо в приходната
Коментари Харесай

Експерт разкри схемите, по които се укрива и източва ДДС

Данъкът върху добавената стойност (ДДС) е най-голямото перо в приходната част на бюджета. То съставлява съвсем половината от всички доходи. И най-малкият недостатък или пробойна в при управлението му, може да има големи последици, изразяващи се в огромни загуби за хазната. Въпреки, че в последните години проверяващите съумяват да пресекат схемите на измами с Данък добавена стойност, тях към момента ги има. Пред Novini.bg специалист, занимаващ се с откриване на този тип измами, който изясни кои са най-честите измами в тази сфера.

„ Всеки касов уред в страната от няколко години е вързан към системата на Национална агенция за приходите. Купуваш касов уред, купуваш СИМ-карта и през някой от доставчиците през интернет, всяка една интервенция се записва там. Така че каквото и да правиш на касовия уред, то се регистрира. Дори търговците, на които апаратите са им като мобилни телефони и те са вързани към Национална агенция за приходите и предават данни за всяка една своя интервенция. Така са и бензиностанциите и огромните магазини “, акцентира той.

„ Само че огромните магазини, както и огромните заведения, с цел да употребяват касови апарати по отношение на клиентите си, би трябвало да имат връзка сред бар-програма за заведенията, касова стратегия за магазините и профилиран програмен продукт за бензиностанциите, които записват дадената активност и употребяват касовият уред като фискално устройство. Същевременно софтуерът играе ролята на събирач на данни, който след това ги подава към някаква счетоводна стратегия. Малкият търговец няма какво да крие – дали ще продаде две вафли или няма да ги записва в касовия уред изобщо, това е много дребно. Номерът е при огромните магазини. Когато става въпрос за връзка сред програмен продукт – стратегия – компютър – касов уред. В взаимозависимост от това кой е правил програмата, по какъв начин е направена, каква е тя, методът по който е направена връзката сред тези устройства, може да се направи по този начин, че програмата, отчитайки цялата активност не ги записва върху фискалното устройство, а то не изпраща данни към Национална агенция за приходите. Национална агенция за приходите постоянно може да направи засечка по най-елементарния метод – стоката е влезнала и излязла при една данъчна инспекция. Просто би трябвало данъчни и Национална агенция за приходите да се съчетаят “.

„ В момента обаче те нямат единна система, която да съпостави тази информация. Понеже е загадка информацията кой магазин какъв брой купува и какъв брой продава, какъв брой стока е купил и на каква цена – това е комерсиална загадка, само че какъв брой е продал и какво е отчел информацият за това отива в Национална агенция за приходите.

НАП би трябвало единствено да направи една сличаване на данните. В следствие, когато се разбере, че е влезнала избран брой от дадена стока и не е осъществена, а в действителност стоката я няма в склада при инспекцията, значи, че тя е продадена без касов бон. Тоест тя е предходната през складовата стратегия, тя я е отчела - някои назовават това черна каса, двойно счетоводство, само че то е направено по този начин. Веднъж засечено това нещо в продължение във времето, когато се приложи като модел, тъй като магазините по кварталите имат постоянно едни и същи разноски и доходи в избрани месеци, тъй че статистиката е елементарна, тъй като там сумата е огромна и може да се приложи. Няма какво толкоз да стане, че да се промени оборотът, по тази причина и елементарно се засича “, изясни специалистът.

Същото е със заведенията. Оборотът се знае, просто би трябвало да се наложи общоприетоо и това с прави чрез инспекциите – това е единият метод. Проверките по този метод се понижават и стават единствено в изключителни случаи, както е по Черноморието през сезона. Правят се две инспекции и се знае по какъв начин върви оборотът в сезона “. По думите на източникът ни, при бензиностанциите работата е по-сложна, тъй като в Агенция „ Митници “ има нивомери, които споделят какво количество гориво е влезнало, в Национална агенция за приходите е какъв брой е излязло.

„ Двете системи, обаче отново не са свързани. За да се разбере какво има би трябвало по някакъв метод хората от двете системи да работят дружно. Тук номерът е подобен да откачиш едната система, примерно да налееш по-малко или повече гориво, да откачиш другата система, да не отчиташ в Национална агенция за приходите или по този начин да направиш, че всичкото гориво, което си налял да не се регистрира като вкарано и същото това гориво да го продадеш. Има два метода за това – първият е, в случай че можеш да откачиш системата и по някакъв метод да допълниш цистерната. Тук ти би трябвало и време.

Ако имаш контракт с ТИР-овете, които влизат от Турция към Германия в границите на 2-3 дни нивомерната система е откачена и имаш 5000 литра, когато идват камионите откачаш системата за регистрация на излаз, където се заплаща и данните би трябвало да отидат в Национална агенция за приходите, като идва камионът, го пълниш до момента в който изпразниш 5000 литра, които имаш. Като го направи, всички системи се пускат още веднъж. Тогава в Агенция „ Митници “ светва, че там има 15000 литра, а те са си били толкоз, в Национална агенция за приходите се удостоверява и разликата не се засича. Това може да се разбере, в случай че някои стои на място и гледа. Идва камион и регистрира, обажда се индивидът в Национална агенция за приходите и пита дали е регистрирано при тях или противоположното – идва една цистерна и зарежда, пита се Митници дали са отчели “.

„ Има остарели бензиностанции, които са строени от дълго време и имат, примерно пет цистерни. Когато се сменя притежателят, той би трябвало да тарира избран брой цистерни, не е длъжен да тарира всички, под бензиностанцията, където са тръбите, обаче може по този начин да се направи, че те да се трансферират от една цистерна в друга – това е различен способ, който е употребен и е засичан от полицията.

В Хасково има чести такива случаи, при които трансферират празна цистерна, която споделят, че няма да се употребява, само че я зареждат с това гориво, което идва от незнайна посока за незнайна посока. Контрабандното гориво се излиза в тази цистерна и когато дойдат хора, които имат подписан контракт със притежателя, единствено с един ръчен кран с ръчно превключване в съответни шахти има прикрито систематизиране на тръбите, даже под тревни площи, профилирани подове направени и така нататък Тази цистерна не е тарирана, в нея няма нивометър, нито разходомер.

Така се продават тонове, а разплащането не става, както си мислим в кеш, а се дават листчета с числа. Парите се дават на друго място и през други хора “, обясни схемата източникът ни. По думите му е мъчно, когато се заловен, тъй като там няма пари и се нападна единствено бензиностанцията, само че не и търговецът, който нелегално си купува гориво. „ Това гориво може да се осъществя и на пазара на по-ниска цена и става пропагандатор.

Митниците хващат все по-често контрабандни горива, защото потокът минава през избрани места. Част от камионите откъде-накъде минават през несъмнено село? Вижда се, че през дадена бензиностанция, минават доста камиони и тогава се задава въпросът „ Защо? “ и стартира да се следи. Това е работа, която лишава месеци, само че по този начин се хващат. Турските камиони имат така наречен директни пътища, те могат да обитават в страната за избрани часове, те не могат да стоят с дни. Няма за какво да прави отклоняване от 20-30 км. през някое село с дребна остаряла бензиностанция и хората стартират да се замислят. Големите бензиностанции не се занимават с контрабандно гориво, защото това е прекомерно огромен риск и е огромен удар по реномето, а и санкциите са доста огромни “, акцентира специалистът.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР