Данаил Кирилов и Емил Димитров - Ревизоро в парламентарната правна

...
Данаил Кирилов и Емил Димитров - Ревизоро в парламентарната правна
Коментари Харесай

Спешно променят два текста в наказателно-процесуалния кодекс след решение на КС

Данаил Кирилов и Емил Димитров - Ревизоро в парламентарната правна комисия

© Георги Кожухаров Още по тематиката
За тайните арести и бурята в чаша вода

Защо измененията в Наказателно-процесуален кодекс, които не разрешават на арестувания да уведомява близки до 48 часа, са безсмислени
28 окт 2018
Конституционен съд разгласи за противоконституционни два текста от измененията в Наказателно-процесуален кодекс
9 окт 2018
Кражбата на кола да се санкционира по-тежко, плануват законови промени

Кабинетът утвърди промени в Наказателния кодекс, заръчани от премиера Борисов напролет
3 окт 2018 Спешна промяна в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) оферират двама депутати от ръководещата коалиция – ръководителят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) и Емил Димитров - Ревизоро ( " Обединени родолюбец " ). С плана се предлага нова редакция на същите два текста от Наказателно-процесуален кодекс, които единствено преди три седмици Конституционният съд (КС) разгласи за противоконституционни по искане на Висшия адвокатски съвет. Според двамата депутати след решението на Конституционен съд се постанова бърза смяна, с цел да се поправя изкривяването на текстовете.

По всичко проличава, че законопроектът ще бъде прокаран по бързата писта в Народното събрание. Проектът е е импортиран в понеделник – 28 октомври и към този момент е включен като първа точка в дневния ред на съвещанието на правната комисия в сряда, в която вземат участие Кирилов и Ревизоро. Висшият адвокатски съвет не е известен за съвещанието и с искане да показа мнение, въпреки че негова бе самодейността да сезира Конституционен съд.

Вземете годишен цифров абонамент
и получете в допълнение три месеца бонус С решение от 9 октомври Конституционният съд разгласи за противоконституционни два текста от Наказателно-процесуален кодекс, резултат от една от последните промени на ГЕРБ в наказателния развой. Първият анулиран текст планува, че неяваването на юрист на разпоредителното съвещание в наказателния развой не е съображение съвещанието да се отсрочи, в случай че присъединяване на бранител е наложително - обвиненият е малолетен, страда от физически или душевен недъзи, не приказва български, обвиняването е за закононарушение, за което се плануват над 10 година затвор други Основното основание на Конституционен съд е, че в тази догадка въобще не се прави разграничаване дали юристът не се явил по уважителна причина или без да има аргументи.

След намесата на Конституционен съд обаче, текстът на член чл. 247в, алинея 1, т. 3 Наказателно-процесуален кодекс към този момент споделя, че всяко неяваване на бранител е съображение за отсрочване на разпоредителното съвещание. Затова в този момент двамата депутати оферират категорично в закона да се запише, че неяваването на юрист без уважителна причина не е съображение за отсрочване на разпоредителното съвещание - също както и неявяването на потърпевшия, наследниците му или на ощетеното юридическо лице без уважителна причина.

Другият текст, който Конституционен съд разгласи за противоконституционен - член 351, алинея 2 Наказателно-процесуален кодекс, гласи, че по наказателни каузи пред Върховния касационен съд не могат да се вършат възражения за основни процесуални нарушавания, позволени при следствието. Според Конституционен съд справедливият углавен развой изисква касационният надзор да може да се разпростре върху всички нарушавания, които накърняват значително правото на отбрана, без значение по кое време са позволени.

Кирилов и Димитров оферират в закона да се запише, че пред касационната инстанция могат да се акцентират и основни нарушавания на процесуалните правила, които са " свързани с допускане, събиране, инспекция и оценка на докадателствата и доказателствените средства ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР