Данъчните засекли и програми, с които компютър трие поръчки на

...
Данъчните засекли и програми, с които компютър трие поръчки на
Коментари Харесай

С таблети крият обороти в сървъри, качени в облака

Данъчните засекли и стратегии, с които компютър трие поръчки на клиенти, с цел да не се регистрират действителните заплащания.
Разработчик на програмен продукт за продажби оферира на заведения за хранене система за другари, в която се употребяват таблети и мобилни телефони вместо компютри. А всичко това е основано в облака - т.е. на виртуален сървър, през който се одобряват поръчки.
Целта е да се даде опция за криене на обороти и икономисване на част от дължимите налози. Схемата е следната - поръчка в ресторант или бар се маркира посредством стратегия на таблета. След като клиентът изиска сметката, сервитьорът идва с мобилното устройство и му демонстрира калкулация какъв брой дължи, завършена като касова записка, която може да бъде принтирана при поискване. Ако клиентът не изиска това, сметката се заличава. Ако се стигне да печатане на бележката, тя е без баркод. Така към сървъра на Национална агенция за приходите се подава единствено част от действителния оборот на заведението.Това е най-новият шлагер в манипулирането на софтуерите за ръководство на продажбите, описаха данъчни специалисти.
Друга нова хватка в измамите е свързването на фискалния уред с компютър, който може да понижава данните за продажбите по авансово заложена стратегия. Компютърът се намирал постоянно отвън обекта, тъй че засичането му било мъчно и ставало единствено в случай че данъчните сложат пост за физическо наблюдаване и открият разминавания в оборотите.
Проверяващите екипи се натъквали все по-често и на още една нова хватка. Когато посетят на място обект, чийто касов уред е спрял да подава информация към сървъра на Национална агенция за приходите, в него намират единствено чиновници, които изясняват, че той е даден чартърен на компания, чието име и данни те не знаят. При повторни инспекции се оказвало, че компанията или е фиктивна, или е закрита.
“24 часа” към този момент заяви и за друга честа операция - безценен програмен продукт, към който подават информация 20 или повече касови апарти, а той чисти 2/3 от оборота и изпраща към сървъра на Национална агенция за приходите данни за останалата една трета. Имало към този момент случаи, при които сървърът даже не се намира в България. При засичането му се открило, че данните в него са за 12 млн. оборот при подадени в Национална агенция за приходите покупко-продажби единствено за два милиона лв..
Продължавали и работните паузи с апарати на закрити компании, които продължавали да предават данни в Национална агенция за приходите, които обаче се натрупали в досието на неработеща компания. Доказването на тази машинация било мъчно, само че не и невероятно, споделят инспектори. Все още обособени търговци пробвали номера с каси близнаци. При тях има 2 касови апарата от един и същи модел, като те непрестанно се сменяли с претекста, че единият се е развалил. Всъщност през това време неработещият се подлага на разнообразни фини настройки, тъй че от паметта му да изчезнат избран брой интервенции.
Наскоро стана ясно, че бензиностанции са укрили 5 млн. лева оборот от търговия с горива. Най-честият номер при тях бил да се чистят маркирани покупки към 12 часа в среднощ, като се употребяват минутите време за профилактика на мобилните оператори. Все по-малко ставали опитите за машинация с токов удар или с спирания на връзката, тъй като съгласно новите условия това се регистрира от данъчните на 5-ата минута и незабавно се търси повода, постоянно с посещаване от мобилни екипи на място.
Идея - цените на горивата да са в онлайн платформа.
Разбивката на цената на горивата - покупна, продажна, платени Данък добавена стойност и данък, да бъде електронна, а не да се изписва на касовата записка. Това предложение обмислят в министерството на стопанската система. Информацията щяла да се качва на онлайн платформа, на която всеки клиент да може да направи инспекция.
Това можело да размени условието разбивката да се афишира на касовата записка. От финансовото министерство към този момент отхвърлят коментар на предлагането, тъй като още нямали подробна информация за него.
Според последните препоръчани промени в наредбата за касовите бележки върху тях трябваше да има разбивка на цената на горивата от 1 април. Срокът обаче бе отсрочен за септември, с цел да може да се изчистят противоречивите въпроси.
От петролни компании обявиха, че главният проблем е, че съгласно решение на Комисия за защита на конкуренцията общественото оповестяване на доставни цени от производител или търговец крие опасности за съгласуването им и за картел при продажбите на дребно.
Това е наказуемо и всеки търговец може да бъде санкциониран с до 10% от оборота си. А наредбата изисква цените да бъдат обществени и изписани на касовата записка. Друг противоречив миг е по какъв начин да бъде изислявана самата доставна цена. От фирмите показват, че в бензиностанциите идват в границите на една седмица две-три партиди горива с разнообразни цени, които обаче се смесват в резервоарите. Но в наредбата не било посочено дали може да се употребява междинна стойност на доставките.
Големите компании в бизнеса с горива даже обявиха, че на 1 април може да затворят бензиностанциите си, тъй като ще са в нарушаване на наредбата.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР