Данъчните се опитали да извършат ревизия на Българската православна църква

...
Данъчните се опитали да извършат ревизия на Българската православна църква
Коментари Харесай

Синодът не зависи от Пеевски, както и НАП - от финансовия министър, смята Асен Василев

Данъчните се пробвали да извършат проверка на Българската православна черква

Националната организация за приходите (НАП) е пробвала да извърши самобитна проверка на Българската православна черква. Това породи спекулации, че на срещите на президента Румен Радев и на ръководителя на парламентарната група на Движение за права и свободи Делян Пеевски с представители на Светия Синод предходната седмица тематиката е била коментирана.

Сайтът faktor.bg разгласява от основния секретар на Св. Синод мелнишкият свещеник Герасим. То е до изпълнителния шеф на Национална агенция за приходите Румен Спецов и е дефинирано като мнение.

Писмото е с дата 22 август 2023 година и е реакция във връзка „ искане посредством електронно известие от орган на Национална агенция за приходите за показване на документи и писмени пояснения “, което пък е от 26 юли.

Данъчните сложили осем въпроса , отнасящи се до метода на финансиране на, разноските й, метода на образуване на активността и счетоводната отчетност и достъп до документи. Това обаче съставлява „ неприемлив и противоконституционен опит за интервенция във вътрешната организация “ на църквата, се показва в писмото на свещеник Герасим.

Той припомня, че според Конституцията вероизповеданията са свободни и религиозните институции са отделени от страната.

Становището му е в седем страници и в общи линии излага визии, че законово контролът от страна на държавните институции по отношение на църквата е мощно стеснен.

В на уеб страницата faktor.bg от 23 ноември се показва, че „ от няколко месеца президентът Радев желал среща със Синода, само че духовниците отлагали без съображение. Използвали момента за диалог в този момент, търсейки поддръжка в комплицираната обстановка. Срещата с Пеевски също не била инцидентна – и на владиците е ясно, че той е мощният човек в страната, без значение че е белязан по закона „ Магнитски “.

Финансовият министър Асен Василев взе участие в пленарното съвещание на Народното събрание в петък, където бе препитван от депутати по настоящи тематики.

След това кореспондент на „ Флагман “ в коридорите му зададе въпрос - правилно ли е, че Национална агенция за приходите е влезнала в Светия Синод и са правили инспекции и по тази причина Делян Пеевски лобирал за църквите.

Василев бе сбит: „ Аз персонално се колебая да има такива зависимости. А в независимостта на Национална агенция за приходите не се греша. “

С това той сякаш се опита да избяга от отговорност. Съгласно Закона за Национална агенция за приходите това не е самостоятелна институция, а е „ профилиран държавен орган към министъра на финансите за определяне, застраховане и събиране на обществени вземания, и избрани със закон частни държавни вземания “.

В обществените диспути за държавния бюджет Асен Василев е подложен на критика, че е заложил нереалистични доходи и за тази, и за идната година. В този подтекст наподобява разумно администрацията на Национална агенция за приходите да се пробва да запълни дупките в хазната и през по-необичайни пътища.

Към момента обаче публична позиция липсва както от страна на държавните институции, по този начин и от страна на вероизповеданията . Което дава поле за разнообразни спекулации.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР