Данъчните оценки на имотите трябва да са реални, а не

...
Данъчните оценки на имотите трябва да са реални, а не
Коментари Харесай

Асен Василев: Общините сами трябва да решат дали да променят местните данъци

„ Данъчните оценки на парцелите би трябвало да са действителни, а не тези от 2007 година, само че това не значи автоматизирано, че ще се вдигнат налозите. “

Това съобщи министърът на финансите Асен Василев на първата среща на локалната и изпълнителната власт „ Общините–перспектива 2027 “ , проведена от вестник „ 24 часа “. Министърът разясни, че общините могат да вземат решение какъв % от данъчни оценки да съберат .

„ Ако желаят да задържат налозите при вдигащи се данъчни оценки, те имат механизъм като понижават %, който събират. Това е локална политика. Правителството нито получава някакви доходи от тези налози, нито под някаква форма може да накара общините, да им каже какво да вършат, само че е доста значимо да стъпим върху действителните цени “ , сподели Асен Василев.

Според него измененията, касаещи данъчните оценки , няма да се случат от 1 януари 2024 година. Има най-малко една година интервал преди изобщо да може да влезе в действие, което дава задоволително време и на новите, и на старите кметове да си създадат проектите и да решат по какъв начин желаят да подходят във всяка община самостоятелно. Той акцентира, че Министерството на финансите е единствено механически вносител на това предложение. То е по самодейност на Националното съдружие на общините в Република България, което обаче няма законодателна самодейност.

Относно финансовата децентрализация министър Василев показа мнението си, че преотстъпването на част от налога за физическите лица на общините не може да е с идентичен % за всички. Ако, да вземем за пример, страната върне 2 от 10% корпоративен налог на локалната власт , ще се получи голяма разлика сред общините, тъй като междинната заплата в София е 2700 лв., в страната е 2000 лв., само че има общини, където тя е покрай минималната – към 1000 лв.. Ако се вкара автоматизирано идентичен %, който остава в локалната хазна, ще продължи наклонността хората да идват да работят в София, а дребните общини да нямат задоволително приходи.

„ Ако желаеме да организираме районна политика, тя би трябвало да дава на дребните общини късмет да се доразвият “, безапелационен е министърът. В тази тенденция е създадена и програмата за общински планове в бюджета за 2024 година В нея лимитите на размера на финансиране на плановете са направени по този начин, че по-малките общините да могат да получат запас, който не зависи единствено от броя на популацията. Той заяви, че за 24 часа в Министерството на финансите са постъпили 800 планови оферти от 261 общини и добави, че е отговорност на кметовете по какъв начин ще подредят плановете съгласно потребностите на жителите.

Министърът на финансите уточни, че преди две години Фондът за общински планове е бил 180 млн. лв. , а през 2022 година е повишен на 450 млн. лв.. Сега този фонд ще влезе стабилно в Закона за държавния бюджет, тъй че да има изясненост и еднакъв достъп до тези средства. Асен Василев изрично съобщи, че в никакъв случай не е делил общините по отношение на техните характерности и постоянно е отворен за разговор с кметовете.

В изявлението си финансовият министър се спря и на средствата, отпуснати от Европейски Съюз, с цел да може България да подмени ВиК инсталациите в огромна част от общините.

„ Равносметката към днешния миг е, че колкото пари сме съумели да влагаме във ВиК инсталациите, толкоз сме и изгубили под формата на корекции поради неприятно възлагане. Около 30% от парите действително са вложени във ВиК инфраструктура и всичко останало сега трябваше да го върнем на Европа “, сподели той.

За обезпечаването на пари за автомагистрали финансовият министър уточни, че бюджетите за тази и за предходната година, отпуснати на Министерството на районното развиване и благоустройството са били задоволително, само че към 1,2 милиарда лв. са върнати назад, тъй като няма планова подготвеност, няма позволения за градеж, няма Оценка на въздействието върху околната среда.

„ За над 90% от автомагистралите, които виждаме красиво нарисувани по картата, ние дори не сме на равнище абстрактен план. Министерство на регионалното развитие стартира да работи по това, само че се изисква време “ , добави министърът.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР