Данъчната тежест в Европа обаче варира значително между отделните държави,

...
Данъчната тежест в Европа обаче варира значително между отделните държави,
Коментари Харесай

България остава сред страните с най-ниска данъчна тежест в Евросъюза

Данъчната тежест в Европа обаче варира доста сред обособените страни, като служащите в западноевропейските и по-развитите страни заплащат доста повече.

Дания (с оптималната ставка от 55.9%), Австрия (55%), Португалия (53%), Швеция (52.3%) и Белгия (50%) са едни от страните с най-високи данъчни ставки върху персоналните приходи.

От друга страна, в Румъния (10%), България (10%), Босна и Херцеговина (10%), Косово (10%) и Северна Македония (10%) подоходните налози са най-ниски. 

Не всички жители са недоволни от по-високите налози, в това число в Дания, където те могат да доближат впечатляващите 55.9%.

В този случай доста жители считат заплащането за инвестиция в груповото бъдеще на страната и обществото или като покупка на несъмнено качество на живот. Струва си да се означи, че Дания е класирана като втората най-щастлива страна в света за четвърта поредна година, съгласно Световния отчет за щастието за 2023 г.

Това разрешава на всички сегменти от обществото, без значение от пол, социално-политическо или икономическо състояние, да се възползват от едни и същи благоприятни условия, като по този метод доста понижават икономическата и обществената тежест. По-голямата част от образованието, изключително висшето в Дания, е гратис, като студентите получават и дотация от датското държавно управление.

Тази поддръжка продължава и на работното място, като родителите имат право на 52 седмици наставнически отпуск, от които 32 седмици се заплащат от страната. Датският модел на пазара на труда, наименуван модел на гъвкава сигурност, също по този начин обезпечава еластичност за работодателите и сигурност за служащите, като в същото време натъртва на дейното трудово присъединяване. Това разрешава както на чиновниците, по този начин и на страната да обезпечат защитна мрежа при положение на безработица.

Много от хората са удовлетворени да заплащат своя дял от налозите, изключително в случай че публичните услуги, които фактически се получават, са с високо качество.

Това обаче идва и с някои дефекти. Например, Дания би трябвало да предлага тези стипендии за обучение и на студенти от други страни от Европейския съюз, макар че те рядко остават дълготрайно в страната.

За Австрия, друга страна с висока данъчна ставка от 55%, обществената система, която включва здравно обезпечаване, пенсионно обезпечаване и наложителна защите против трудова акцидент, е много ценена. Освен тях, тя покрива осигуровки за майчинство и безработица.

Страната изисква всички чиновници да бъдат обезпечени, както и хората, които получават компенсации за безработица, пенсии или всевъзможен различен тип финансиране.

В страни като Белгия самотните хора без деца понасят тежестта на най-високите налози, до момента в който фамилните двойки с деца се таксуват с по-ниска ставка. Въпреки че страната може да се похвали с високо качество на опазването на здравето, регистрацията за него може да бъде дълъг и комплициран развой, включващ социалноосигурителен фонд и регистрация в публичен здравноосигурителен фонд.

Месечните осигурителни вноски също се прибавят към данъчното задължение. Например, в случай че живеете в Белгия със заплата от 45 000 евро годишно, ще бъдете обложени с 25% налог за приходите до 15 200 евро, с 40% до 26 830 евро, с 45% до 46 440 евро и с 50% над 46 440 евро. Освен това ще би трябвало да платите и 13.07% осигуровки.

Има и специфична социалноосигурителна вноска, която варира сред 9.30 и 60,94 евро на месец. Следователно чистата заплата ще е почти 1867 евро на месец.

Имайки поради, че минималната работна заплата в Белгия е 1994,18 евро на месец, преди налози, месечното заплащане при заплата от 45 000 евро би оставило работещите на равнища, близки до тези след удръжките на налозите. 

Това води до възходящо отчаяние измежду белгийците през последните години, които се усещат ощетени и считат, че не получават задоволително услуги за налозите, които заплащат, в съпоставяне със скандинавските страни.

Подобно на Дания, шведските жители също нямат нищо срещу да заплащат по-високи налози, като при тях ставката доближава 52,3%. В подмяна на заплащанията към страната те получават добре функциониращо общество и висококачествени публични услуги. 

Шведската данъчна организация Skatteverket е една от най-доверените и уважавани институции в страната, като отстъпва по рейтинг само на Шведската работа за патенти и регистрация (PRV) и отдела за парцели Lantmateriet.

Това се дължи на обстоятелството, че данъчната организация взе участие в множеството аспекти от живота на жителите, в това число раждания, бракове, пренасяне на парцели и гибел, като подсигурява, че се дава високо качество на услугата. Тя дава и доста улеснения за потребителите, тъй че да им спести множеството административни старания. 

В някои случаи междинните заплати в страните с по-високо данъчно облагане, като Дания и Австрия, също са по-високи, което значително облекчава част от финансовия напън. Според Евростат междинната годишна заплата в Дания през 2022 година е била 62 972 евро, до момента в който в Австрия тя доближава 68 690 евро.

Това се дължи на по-откритото договаряне на заплатите, както и на по-силния акцент върху образованието и ученето през цялата кариера. Някои страни регистрират по-силно търсене на фрагменти във високоплатени браншове като финанси, банкиране, право и медицина.

Инфлацията е различен фактор, който може да направи данъчната тежест евентуално по-тежка. Това важи с особена мощ след началото на съветската инвазия в Украйна, която докара до скок на цените на силата и храните през последните няколко години. 

Другите спорове, като войната на Израел с Хамас, прибавиха нови проблеми, като спиранията на доставките през Червено море, които в допълнение подхранват цените на силата и други артикули.

Ако тази наклонност продължи, покачващите се потребителски цени ще окажат по-голям напън върху портфейлите на хората, добавйки нови тежести към по-високите налози.

Въпреки че инфлацията в еврозоната падна до двегодишно дъно от 2.8% през януари, Европейската централна банка към момента поддържа внимателно оптимистичен и подвластен от данните метод, преди да вземе каквито и да е решения за понижаване на лихвените проценти.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР