Данъчната тежест, свързана с придобиването, притежаването и използването на недвижими

...
Данъчната тежест, свързана с придобиването, притежаването и използването на недвижими
Коментари Харесай

Покупка и продажба на имот: В Гърция или България съпътстващите разходи са по-големи

Данъчната тежест, обвързвана с придобиването, притежаването и потреблението на недвижими парцели в Гърция, понижава доста през последните няколко години, само че към момента има доста благоприятни условия за редуцирането й, изключително спрямо някои от прилежащите страни, като България, написа локалното издание.

От имотния отрасъл означават, че по-нататъшното понижаване на данъчните ставки може да докара до по-ниски разноски за наем, защото би понижило тежестта върху наемодателите и по този метод ще обезпечи тласък за по-ниски цени. Все отново някои специалисти са по-скептични по отношение на успеваемостта на сходен ход, защото не е несъмнено, че намаляването на ставката ще има стремежи резултат, изключително в случай че се вземат поради недекларираните приходи от недвижими парцели.

Гърция е на почти междинното равнище за Европа във връзка с данъчната тежест върху парцелите след рационализацията на данъците през последните години. Въпреки че към момента има обилни проблеми, като да вземем за пример структурата на единния налог върху парцелите (ENFIA), който " санкционира " тези парцели на стойност над 400 000 евро посредством спомагателен налог, картината е доста по-добра спрямо предходните няколко години. След последните промени в зоновите стойности и данъчните ставки, ENFIA падна с до 40% за 80% от притежателите на сходни парцели. Предвижда се в допълнение понижение на налога с 10%, в случай че парцелът е застрахован против естествени бедствия.
 Имот в Гърция: Какви са цените и опциите за вложения?
Имот в Гърция: Какви са цените и опциите за вложения?

Може ли чужденец да получи ипотечен заем в Гърция?

Гърция доста рационализира разноските за покупка и продажба, защото в предишното беше натрапен налог върху прехвърлянето на парцел от 8%-10% от цената на парцела, което насърчаваше укриването на налози. Днес този налог е понижен до 3%, а в случай че става въпрос за покупка на първи дом, има необлагаем предел до 275 000 евро.

Следователно, изчисляването на другите разноски (напр. такса за брокер, такса за нотариус, такса за регистриране в кадастъра и ипотечен регистър), общите разноски за покупка и по-късна продажба на парцел (което също съставлява интерес за задгранични инвеститори), е лимитирано до към 8,5% от цената на парцела, спрямо 16,45% в Испания, 13% в Германия и 13,6% в Италия. В прилежаща България обаче този % е едвам 7,7 на 100.

Над един милион притежатели на парцели

ще бъдат освободени от заплащането на ENFIA

Анализ на данни от Независимия орган за обществени доходи (AADE) сподели, че спрямо 2018 година има 171 703 по-малко хора, които ще би трябвало да заплащат ENFIA през 2023 година

Средното заплащане по ENFIA спадна с 31% от 489 евро през 2018 година до 368 евро през 2023 година, до момента в който сумата на активите, употребявани за пресмятане на налога върху имуществото, се увеличи от 600 милиарда евро през 2018 година до 769,4 милиарда евро през 2023 година
 Над 1 милион притежатели на парцели в Гърция няма да заплащат налог за тях, в това число българи
Над 1 милион притежатели на парцели в Гърция няма да заплащат налог за тях, в това число българи

Средното намаление на налога върху парцелите за страната е с 31%

Спадът на налога върху парцелите, изчислен за данъкоплатците, спадна най-вече в Западна Гърция като цяло (от €345 на €234 приблизително, или спад от 32,1%) и Западна Македония (от €308 на €210 приблизително, или спад от 31,8% ), като най-гъсто обитаемият район на Атика е водещ в заплащанията по ENFIA в Гърция, с над 50% от общия размер на страната (от €671 до €540).

Общо 7,168 милиона души имат благосъстоятелност в Гърция. От тях 1,009 милиона са освободени от заплащане на ENFIA.

Освобождаванията от заплащане включват също огромни фамилии, хора с тежки увреждания с годишен приход под 12 000-15 000 евро (в взаимозависимост от семейното/семейното положение) и притежатели на дребни парцели.
 Снимка 614855
Източник:
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР