Дами от цялата страна се обединяват и подемат кампания срещу

...
Дами от цялата страна се обединяват и подемат кампания срещу
Коментари Харесай

Първото у нас хоро на високи токчета се извива днес във Варна

Дами от цялата страна се сплотяват и подемат акция против домашното принуждение. За Българска телеграфна агенция създателят на Мрежата за женско предприемачество " Бизнес на високи токчета “ Ива Владимирова описа, че битката с насилието над дами става тяхна идея и ще бъдат осъществени серия начинания в разнообразни градове в страната. Началото на акцията започва от Варна с провеждането на кръгла маса, а тази вечер на входа на Морската градина ще се извие първото у нас хоро на високи токчета, на което дамите ще тропнат в символ на поддръжка към своите посестрими, подложени само че тормоз в домовете си.

Нужна е смяна в отношението на обществото към казуса с домашното принуждение, разяснява Дани Кънева, ръководител на варненския дамски клуб " Бизнес на високи токчета “. Според нея изключително внимание би трябвало да се обърне на децата, тъй като, излизайки от фамилна среда, в която виждат ненормални неща, те придвижват модела и в личния си живот. Целта на нашата акция е да подчертаваме върху казуса с домашното принуждение, да заявим ясно, че той съществува и да настояваме за неговото решение, уточни Кънева.

Председателят на клуба " Младите дами в бизнеса “ към мрежата психологът Емона Карагьозова акцентира, че обществото сме всички ние, наша е задачата и отговорността да се опълчим на насилниците, а освен да упрекваме страната и политиците. Според нея е нужно да се стартира с смяна в просветителната система и още от детската градина да се приказва за домашното принуждение, с цел да осъзнават децата, че това е нещо неверно и погрешно, даже в домовете си да са очевидци на друг модел на връзки. Ако с тях не се приказва, когато пораснат, ще одобряват ненормалното за обикновено, изясни Карагьозова.

Всички дружно би трябвало да настояваме за промени в законодателството, разяснява още Владимирова. Дамите подчертаха, че с цел да се случат нещата, би трябвало публичен напън. Според тях би трябвало да се обърне внимание на това, че ограничаващите заповеди насилниците да не доближават жертвите си на процедура постоянно са фиктивни. Дамите подчертаха, че в законодателството към момента въобще отсъстват санкции за електронен тормоз. В обществените мрежи няма никаква цедилка, няма ограничавания, а в случай че някой е направил по-лични фотоси на колегата си и след раздялата ги пусне свободно, животът на жертвата е завършен, уточни Карагьозова. Това е заплашителен тормоз и не са застрашени единствено дамите, а всички, показаха дамите. Владимирова добави, че самата тя е ставала жертва с хакнат профил, в мрежата има и други пострадали, само че никой нищо не е направил, с цел да им помогне.

С акцията си дамите желаят да оказват помощ на дамите, жертви на домашно принуждение, да преодолеят срама и страха си и да потърсят помощ. Всъщност, страшното е, че доста постоянно тъкмо жертвата е осъждана – от приятелите, околните, обществото, тя става отговорна без виновност, сподели Кънева. Карагьозова добави, че дамите не трябва да се срамят, а да бъдат мощни, да се освободят от насилието в живота си, тъй като в случай че търпят, вършат пострадали и децата си. 

Ние не сме някаква женска фракция, с усмивка показаха дамите. Психологът Стела Ангелова акцентира, че в мрежата няма войнстващи феминистки и кариеристки. Да, ние сме домакини, майки, само че и персони, които се развиват, уточни Ангелова и акцентира, че всяка жена би трябвало да откри сили и да търси своя път, а не да бъде жертва.

Затова ще тропаме високо и мощно, с цел да ни чуят на всички места, и в огромните градове, и в дребните обитаеми места, споделиха дамите. Те подчертаха, че паралелно с тях има и мъже, които поддържат идеята им против домашното принуждение. Започваме във Варна, след това ще тропнем и в София, в Бургас, в Пловдив, хорото ще продължи с позитивно въодушевление и послания, с цел да " заразим “ колкото може повече българи и да се надигнем дружно против насилието, обобщиха дамите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР