Dallas Open, финалРайли Опелка – Дженсън Бруксби 7-6(5), 7-6(3)След трета

...
Dallas Open, финалРайли Опелка – Дженсън Бруксби 7-6(5), 7-6(3)След трета
Коментари Харесай

6 от 6 в тайбрековете: Опелка е шампионът в Далас


Dallas Open, край
Райли Опелка – Дженсън Бруксби 7-6(5), 7-6(3)


След трета победа със 7-6, 7-6 Райли Опелка е първенец на АТР 250 шампионата в Далас. В напълно американския край 211-сантиметровият тенисист съумя да се наложи над по-младия с 3 години Дженсън Бруксби, от който бе изгубил единствено преди няколко месеца в Антверпен.

Този път обаче Опелка показва превъзходен тенис като непроменяемо вдигаше равнището в тайбрековете, с цел да стигне до триумфа в два сета. Вторият в схемата съумяваше да бъде и равносилен на Бруксби от дъното на корта като впечатляваше с метода, по който използваше бекхенда си през целия мач.

В хода на шампионата първенецът по този начин и не загуби сет като завоюва и шестте изиграни тайбрека. Преди това победи по същия метод Седрик-Марсел Щебе във втори кръг и Джон Иснър на полуфинал като с Иснър сътвориха и най-дългия тайбрек в историята на АТР тура – 24-22 точки във втория сет.

За Опелка това е трета купа на равнище АТР след тези в Ню Йорк през 2019 и в Делрей Бийч през 2020. С триумфа той се завръща и в топ 20 на ранглистата.

За Бруксби това бе втори АТР край като успехите през седмицата му подсигуряваха дебют в топ 50. Всичко това се случва при едвам шестото му присъединяване в тура и в случай, че преди година бе отвън топ 300.

Време за празнуване няма да има. И двамата се насочват към Делрей Бийч, където през идната седмица ще вземат участие на идващия АТР 250 шампионат на американска земя.

„ Мисля, че играх доста добре напрегнат, изключително против превъзходен тенисист като Дженсън. Той те кара да се чувстваш доста некомфортно и в днешния мач доста постоянно ме вадеше от удобната ми зона. Трябваше да играя най-хубавия си тенис, с цел да печеля “, сподели щастливият победител.

В трите си мача досега той не бе давал даже късмет за пробив на противниците си. Това се промени в третия гейм на финалния дуел, само че с бекхенд на линията Опелка отрази заплахата.

Оттам насетне равнището му непрекъснато се вдигаше, той играеше нападателно от главната линия и както постоянно, пазеше най-хубавото за тайбрека.

Във втората част превъзходството на сервис за Опелка бе още по-осезаема като в това време упражняваше и по-голям напън върху подаванията на Бруксби. Младокът отрази един брейкбол на старта на сета, както и още четири при 5-5 в гейм, в който направи три двойни неточности.

Стигна се до нов тайбрек, а в него сюжетът бе същият като в първия сет – Опелка осъществя още първия си мачбол за 7-3.

Финалният мач имаше и специфичен посетител – 43-ият президент на Съединени американски щати Джордж Буш, който хвърли монетата при жребия преди началото на срещата.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР