Далиен. Трябва да се борим стратегическото място на България като

...
Далиен. Трябва да се борим стратегическото място на България като
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев: Трябва да се борим стратегическото място на България като врата към ЕС да се оползотвори възможно най-бързо и най-добре

Далиен. Трябва да се борим стратегическото място на България като врата на Азия към Европа да се оползотвори допустимо най-бързо и най-добре. Това съобщи президентът Румен Радев през днешния ден пред представители на българските медии във връзка присъединяване си в сесията „ Диалог сред китайските държавни предприятия и българската власт “ в границите на Световния стопански конгрес, който се организира в китайския град Далиен, оповестиха от прессекретариата на президента .
В изявлението си на форума българският държавен глава открои доверието сред България и Китай на най-високо равнище и дейния политически разговор сред институциите на двете страни. Румен Радев прикани това доверие да се материализира в полза на жителите и бизнеса посредством плановете на самодейността „ Един пояс, веднъж “ и многостранното партньорство в границите на самодейността „ 17+1 “.
„ През нашата територия би трябвало да минат железопътни връзки, автомагистрали, воден превоз, нужна е рационализация на пристанища и на летища. Надявам се, че благодарение на китайските вложения това може да стане по-бързо “, акцентира президентът. По думите му със стратегическото си разположение, квалифицираната работна ръка и удобната за вложителите данъчна политика България е натурален избор за реализацията на сполучливи планове.
Държавният глава още веднъж открои положителните образци в българо-китайските стопански връзки и взаимния интерес от тяхното следващо развиване. Най-големият туристически оператор в Китай употребява програмен продукт, създаден от българска компания.
Според Румен Радев не можем да приказваме за съществени планове в инфраструктурата, за вложения и огромно съдействие, в случай че няма директна авиолиния, която да свързва двете страни. Президентът прикани и за построяването на взаимен българо-китайски научно-изследователски и иновационен център, който да „ сложи двустранното съдействие на пистата на високите технологии, конкурентоспособността и високата добавена стойност “.
В сесията „ Диалог сред китайските държавни предприятия и българската власт “ участваха ръководителите на водещи китайски корпорации в региона на вложенията и нововъведенията, осведомителните технологии и връзките, енергетиката, корабоплаването, машиностроенето, химическата индустрия, науката и други, които показаха своя интерес към реализирането на взаимни планове с представители на българския бизнес.
По-рано денем българският президент се срещна със Сю Цин, губернатор на провинция Хъбей. Провинцията е с население от 75 млн. души и с Брутният вътрешен продукт от 500 милиарда $ за 2018 година, като е измежду водещите фармацевтични производители в Китай, на машини, стомана, както и на сила от възобновими енергийни източници. По думите на президента със стратегическото си разположение България има капацитет да се утвърди като един от най-перспективните направления в границите на самодейността „ Един пояс, веднъж “. Това основава доста благоприятни условия за вложители в региона на енергетиката и транспортната инфраструктура, а достъпът до българските пристанища на Черно море и река Дунав, както и до всевъзможен превоз, трансформира страната ни в натурален логистичен център за транспорт на артикули към общия европейски пазар.
В Далиен Румен Радев беседва и с Клаус Шваб, създател и президент на Световния стопански конгрес в Давос. Държавният глава изрази интереса на България да продължи да бъде деен участник в международния конгрес, в границите на който се образуват тактики за бъдещето на стопанската система и обществената активност и се оферират визии и решения.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР