Дали управлението официално ще се превърне в коалиция не си

...
Дали управлението официално ще се превърне в коалиция не си
Коментари Харесай

Социолог: Изглежда, че президентът има политически проект, който отдалечава България от геополитическия ѝ избор

Дали ръководството публично ще се трансформира в коалиция не си заслужава да гадаем, тъй като това са политически тактики. Самото наименование „ коалиция “ допуска по-висока степен на доближаване, което те заобикалят.

Това сподели пред Euronews Bulgaria социологът от „ Алфа рисърч “ Боряна Димитрова.

Не бива да подценяваме идните локални избори, където те сигурно ще се явят като съществени съперници.

Важно е, че беше подписана управническа стратегия, която дава небосвод за тези 18 месеца до времето на ротация сред Денков и Габриел.

 
Управляващите демонстрираха дарба и при най-драматични обрати, като среднощния поврат на вота с бюджета, да се връщат на масата на договарянията и да преодоляват несъгласията.
От изявленията на Борисов се вижда, че полезността на съществуването на държавното управление е доста по-голяма в сравнение с обособени параметри като бюджета, конституционната промяна и други Вече и двете страни са доста по-гъвкави и склонни на взаимни отстъпки в името на това държавното управление да продължи да ръководи.

Професионалният аспект на измененията в конституцията е този – дали тези промени ще доведат до бързо, дейно и заслужено правораздаване. В момента доста малко хора са в положение да кажат дали те ще подсигуряват заслужено правораздаване. Трябва да се направи оценка на въздействието от хора, които имат парламентарен опит, дали тези промени няма да се окажат конюнктурни.

Ако може да имаме упреци към президента, това е този блян да се затвори конституционният спор с една предварителна оценка, че става дума за недомислени, необразовани оферти за промени. Ролята на президентската институция би трябвало да е да отвори подобен спор, да бъде по-активен участник и да дава опция за продан на отзиви, тъй че смяната в Конституцията да се окаже с дълъг небосвод. Много нездравословно е това затръшване на вратите.

 
От всичко, което виждам като поредни стъпки, които пое от година насам, наподобява като една подготовка за по-амбициозен политически план на президента Радев. Политически план, който от ден на ден и повече отдалечава България от геополитическия избор, който е направила.
Това е опит да се съберат под знамената хора, които се декларират за отдалеченост от геополитическата принадлежност на България. Първият сигнал за това беше войната в Украйна и спирането на топлите връзки сред президента и държавното управление на Кирил Петков.

Като социолог бих си разрешила да съветвам ръководещите да изтеглят тематиката за националния празник от политическия спор и да се разисква в по-спокойни времена.

Вижте цялото изявление във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР