Дали сме указания на ВИК дружествата да преустановят снемането на

...
Дали сме указания на ВИК дружествата да преустановят снемането на
Коментари Харесай

Двама министри разкриха промени, които ще засегнат милиони българи ВИДЕО

Дали сме инструкции на ВИК сдруженията да преустановят снемането на показания на битовите клиенти за понижаване на контактите сред инкасатори консуматори и опазване на живота на самите консуматори. Мярката ще бъде в границите на изключителното състояние, до 29 март.

Това заяви на специфичен брифинг министърът на районното развиване и благоустройство Петя Аврамова.

Потребителите ще могат да създадат своя самоотчет, да го оповестят на ВИК операторите по методите, указани на страниците на сдруженията - телефони, есемеси, с цел да се лимитирани персоналния контакт, сподели още Аврамова.

ВИК ще могат да залагат служебни резултати, като се основават на данни от предходен исторически интервал, добави тя.

За заплащането на дължимите суми от потребителите се предлага те да употребяват електронен превод, банково заплащане, услугата Изипей, заплащане на гишетата на български пощи.

За да се запази здравето на потребителите и клиентите, ще прилагаме всички към този момент известни способи, като ще се позволяват в пространствата на касите стеснен брой хора според от размера на пространствата. Помещенията ще се дезинфекцират, разгласи още Аврамова.

Всички електронно услуги, които министерството извършва, ще бъдат изпълнявани. Като ще се заложи на електронен размер, увери тя.

Във връзка с COVID-19 през днешния ден в министерството на енергетиката бе извършено съвещание с 3-те ЕРП-та за съответни ограничения, свързани с нашата работа, ориентирани да облекчат всичките консуматори при прилагане и заплащане на електрическата сила, заяви енергийният министър Теменужка Петкова

Всички страни с стимулирани да работят напълно в полза на потребителите, акцентира тя.

Първата мярка е обезпечаване на непрекъсвамеостта на ел. сила. И трите ЕРП-та прекратява всичките планувани действия на рехабилитация на мрежата. Ще останат случаите единствено на неотложна нужда.

Друга значима мярка е - всички лечебни заведения на страната, които са специфична категория консуматори на ел. сила, са длъжни да разполагат със лични трафопостове и да подсигуряват различен източник на електрическа сила.

Стартира се инспекция, която би трябвало да откри по какъв начин работят тези системи и могат ли те да реагират съответно при разстройства на подаването на ток.

Ще се подтиква разплащанията и информацията за подаване на ел. силата да се реализират онлайн. За задачата всяко ЕРП е показало въпросните контакти на своята страница.

За тези, които не могат да употребяват онлайн услугите - най-вече възрастни хора - ще бъдат пренастроена работата на центровете за разплащане. Въвежда се мярка надлежно влизането в тези центрове.

Ако има опашка през тези центрове, това се прави в името на тяхното здраве, извини се авансово Петкова.

Предприети са всички ограничения за стерилизация на пространствата, с цел да може всички да са спокойни за здравето си.

"Налагането на мораториум върху заплащанията на сметки е доста рисково предложение. Може да се стигне до обстановка, която да е по-опасна от вируса. Подготвени са пакети от ограничения да се удължат периодите и опциите за заплащане на сметки, като се прави съответното разсрочване. Срокът за разсрочване от 10 дни се удвоява на 20. Ако обстановката изисква, срокът може и в допълнение да бъде продължен ", съобщи доста отговорно енергийният министър.

"Ако има мораториум, това ще докара до обстановка, в която след месец-два потребителите ще имат да заплащат едновременно две-три сметки ", добави тя.

На собствен ред Димчо Станев от "ЧЕЗ Електро България " съобщи, че един подобен мораториум би довел до това, ЕРП-тата да не получат за месец половин милиард лв., който те би трябвало да разпределят по веригата.

Също стана ясно, че в самостоятелни случаи може да се подаде и искане за в допълнение разсрочване на сметките за ток.

До края на седмицата ще бъде позволен въпроса с компенсирането на потребителите на газ по отношение на поевтиняването на "синьото гориво ", даде обещание Петкова.



Директорът на КЕВР Иван Иванов съобщи, че са подхванати взаимни ограничения с Министерството на енергетиката и означи, че електроразпределителните сдружения ще обезпечат непрестанно електрозахранване в цялата страна. Това е значимо освен за обучителния онлайн развой, който започва през днешния ден МОН, само че и поради обстоятелството, че доста други компании и организации са пуснали своите чиновници да работят от у дома.

КЕВР регистрира по отношение на контрактуваното с трите ЕРП-та, че набелязаните ограничения са в сходство с техните лицензи и разпоредбите на самите сдружения.

Комисията в сходство със своите пълномощия ще упражни надзор на ограниченията, взети поради изключителното състояние в страната.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР