Дали ще е тоалет в стил Барби“ или костюм два

...
Дали ще е тоалет в стил Барби“ или костюм два
Коментари Харесай

От извънземен шик до каубойски Crocs: 10 абсурдни модни тенденции

Дали ще е тоалет в жанр „ Барби “ или костюм два номера по-голям, няма значение. След две години коронавирус ограничавания и носене на най-вече домашни облекла публиката е подготвена да преглътне всяка демонстрация на висшата мода. А дизайнерите още веднъж са във вихъра си и имат много луди хрумвания.   С наближаването на края на 2023 година BBC селектира най-ексцентричните фешън трендове, показани през годината.   Огромни обувки    Излезли като че ли отдолу под четката на карикатурист, тези обувки станаха съвременни при започване на годината с помощта на американския бранд MSCHF. Наистина наподобяват по-подходящи за воин от видеоигра или за смешник, в сравнение с за действителен човек, само че по кое време ли това е имало значение за дизайнерите. 


  След като звезди като рапърът Lil Nas и колежката му Iggy Azalea ги обуха, известността на клоунските обувки избухна в обществените мрежи.    Оттогава лудостта става все по-голяма и марки като Marni, Prada, Loewe и Proenza Schouler оферират лични версии. 
 Човешката кожа е част от дрехата, когато дрехата я няма    Изрязаните облекла се появяват на стилната сцена за първи път през 30-те години на предишния век, само че стават изключително известни чак през 90-те, когато Thierry Mugler и Tom Ford стартират да си играят самоуверено с ножиците.    През 2023 година изрязаното претърпява своя подем. Откритият стомах и други елементи от тялото отново шестват по всемирски събития, като една от ярките носителки на тази наклонност е Джулия Фокс. 

  Марки като Diesel, LaQuan Smith и Ann Demeulemeester към този момент са подготвени със свои модели в тази „ линия “ и евентуално ще ги показват напълно скоро.   Хаос на подиума   Ако не можеш да спреш един развой, управлявай го. Водени от това обръщение са две от запаметяващите се фешън събития на тази година.    За шоуто си Пролет/Лето 2023 нидерландското дизайнерско дуо Viktor&Rolf показа сбирка от тоалети, разказани като „ церемониал от мечтателни и сантиментални бални рокли “. До тук добре, само че се оказа, че роклите са обърнати встрани или с главата надолу по телата на манекенките. Колекцията бе наречена и „ валс на късния капитализъм “ като подигравка към пристрастеността на висшата мода към скъпите декорации. 

   По време на шоуто на нюйоркската дизайнерка Бит Карлсон в Милано пък имаше счупени токчета, скъсани каишки, падащи облекла и търкалящи се по пода бижута. Пак опит за подигравка към всички, които се взимат прекомерно съществено.   Деним горе, деним долу   Ако си мислите, че времената на двойния деним са останали при започване на века, когато Бритни Спиърс и Джъстин Тимбърлейк бяха гаджета и се обличаха по този начин, грешите. В началото на 2023 година модата се завърна, подкрепена от Marine Serre, Versace, DSquared2, Stella McCartney, които се пробват да покажат, че облеклата от деним могат да са изискани и забавни. 

  От друга планета    За почитателите на мода, която като че ли не е от тази планета, бе тоалетът на рапърката Doja Cat, показан на обичайното събитие на стилната къща Schiaparelli Haute Couture. Изпълнителката се появи обсипана с червени кристали Swarovski от глава до пети. 

   Няколко месеца по-късно на стилното събитие на Thom Browne модели носеха шапки и рокли, обсипани със звезди и имаха изключително дълги нокти на ръцете и краката. Това бе една от най-ексцентричните прояви наред с концепцията на Rick Owens моделите му да са с лещи, правещи очите им напълно черни.   Може и по долни дрехи   Панталоните към този момент не са връхна дреха. Или най-малко в случай че питате Кендъл Дженър, която се появи по чорапогащник и долни дрехи върху него на фешън събитие в края на предходната година. Може би това е бил самобитен тест по какъв начин останалите ще реагират.   Скоро по-късно Miuccia Prada сложи бикините в центъра на събитие на марката Miu Miu. Последваха и доста други. Според Vogue 38% от дизайнерите по време на Седмицата на модата в Париж са посочили долни дрехи. 

  Колкото повече, толкоз повече    Дрехи с трагично по-големи размери от нужното се оказаха друга наклонност на 2023 г.    Без значение дали става дума за полите с обръчи, придаващи размер на ханша от сбирката на Dior, или пухкавите палта на Gucci от есенно-зимната им сбирка. Дългите заострени яки върху мъжките връхни облекла се трансфораха в емблема на Prada. Moshino и Jeremy Scott пък взеха решение опитват с надуваеми играчки като украса за деколтета, подгъви и др.    

Каубойски ботуши, само че гумени   През 2023 година има мощен каубойски тренд, въпреки и много чудноват. Crocs пусна своя версия на класическата обувка от Дивия Запад, като долната част на дизайна съставлява класическото гумено сабо на марката, а нагоре съблюдава линията на класическия каубойски ботуш, чиято повърхнина прилича крокодилска кожа.    Crocs се прояви и по друга линия тази година – работи взаимно с MSCHF, провокирал възторг със своите клоунски обувки. 

  Прозрачно   Може да се каже, че 2023 година е годината на транспарантните облекла, с каквито се показваха по всемирски събития редица звезди, измежду които Риана, Дуа Липа, Кейт Мос, Флорънс Пю, Кендъл Дженър. 

  Изгряващата албанска дизайнерка Ненси Дояка събра много аплодисменти, преосмисляйки потреблението на транспарантните облекла и трансформирайки ги в нещо комфортно. 

Избелване на вежди   Една от най-спорните трендове през тази година не е нещо ново. Жените във Англия са го правили още през XVI-XVII век през така наречен Елизабетинска ера, когато високото чело се е считало за симптом на хубост и изтънченост.    През 90-те години на предишния век също имаше интервал на връщане към тази процедура.    В наши дни към наклонността се завръщат звезди като Кендъл Дженър и марки като Versace и Marc Jacobs. Практиката, несъмнено, е известна и в обществените мрежи, като уроците в TikTok по тематиката имат над 120 млн. гледания. 
Снимки: Getty Images
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР