Дали сегашното правителство в нова модификация или нови избори –

...
Дали сегашното правителство в нова модификация или нови избори –
Коментари Харесай

Ваня Григорова: Българите не могат да покриват жизнените си нужди

Дали настоящето държавно управление в нова трансформация или нови избори – за нас няма значение, за нас има значение българските жители да покриват виталните си потребности, а сега, притеснявам се, такава вероятност не се вижда. Това разяснява за Българска телеграфна агенция икономическият консултант на КТ „ Подкрепа “ Ваня Григорова.
 
По думите ѝ това, което може да направи актуалният парламент, е да одобри в границите на бюджетната процедура подпомагането на бизнеса за високите цени на електрическата енергия, което не беше признато на бюджетна комисия. „ Защо синдикалист упорства за това - нямаме никакво подозрение, че в случай че не се одобри подпомагането за бизнеса, високата цена на тока ще се отрази в цените на стоките и услугите, които се създават, инфлацията ще нарасне още повече, ще бъде доста по-висока от тази в този момент “, уточни Ваня Григорова.
 
Тя предвижда, че ще има компании, които ще се наложи да затворят, а евентуално стотици хиляди служащи ще бъдат наранени и ще останат без работа. По думите ѝ най-уязвими са микрофирмите, при тях тежестта на сметката за тока е най-осезаема. Ще бъдат застрашени и енергоинтензивните браншове – не тъй като там се работи неефективно, а тъй като характерът на активността е подобен, че има нужда от съществени количества ток и газ, уточни Ваня Григорова и добави, че единствено експортните компании евентуално няма да бъдат наранени.
 
Припомняме, че  действието на съществуващия механизъм за отплата изтича в края на  юни. Работодателите упорстват този механизъм да остане и при актуализацията на бюджета. Фонд “Сигурност на електроенергийната система ” да компенсира небитовите крайни клиенти на ток до 80% от разликата сред действителната средномесечна цена на борсата (сегмент “Ден напред ”) и базовата цена, която е закована на 200 лева за мегаватчас, желаят от бизнеса.
 
На 28 юни комисията по бюджет и финанси отхвърли всички оферти за компенсиране на бизнеса за високите цени на електрическата енергия. Депутатите взеха решение в пленарна зала да обсъдят обезщетенията.
 
Ефективното ръководство не е да чакаш кой ще изкрещи, с цел да му подхвърлиш нещо, по този начин изпускаш огромна част от хората, които имат потребност от поддръжка, съобщи Ваня Григорова
 
Компенсирането на бизнеса за високите цени на електрическата енергия е мярката, която би трябвало да създадат в този момент, а това, което не направиха, е да усилят минималната работна заплата, уточни Ваня Григорова.
 
 istock istock
По думите ѝ препоръчаното и признатото досега е единствено в резултат на обстоятелството, че някои групи от хора доста интензивно защитаваха правата си - чиновниците в здравната каса проведоха едночасова ефикасна стачка, чиновниците на Селскостопанска академия стачкуваха пред Народното събрание, работещите в градския превоз също стачкуваха. Тези общности и служащи, които събраха кураж, получиха нещо, съобщи Ваня Григорова. Според нея това обаче не е резистентен метод на ръководство, тъй като „ в случай че чакаш кой ще изкрещи, с цел да му подхвърлиш нещо, изпускаш огромна част от хората, които имат потребност от поддръжка “.

КНСБ продължава митингите за по-високи заплати

По отношение на поддръжката за пенсионерите Ваня Григорова сподели, че тематиката за пенсиите беше сложена като основа в съдружното съглашение и означи, че би трябвало да се регистрира и ролята на Българска социалистическа партия,  защото партията доста твърдо настоя да се усилят пенсиите. Настояваше и за увеличение на минималната заплата, само че това не се случи, уточни Ваня Григорова.
 
Според нея министърът на финансите Асен Василев е предпочел да извърши обещанията към пенсионерите, само че не и личните си планове към българския служащ. По време на предходните диспути за приемане на бюджет 2022 той сподели, че съгласно него интензивно би трябвало да се усилват заплатите,  а в този момент твърди, че едно нарастване на година е задоволително и е неприемливо да има второ, уточни Ваня Григорова.
 
 istock istock
Тя предвижда, че ни чакат нерадостна есен и нерадостна зима, защото все още това, което се вижда във връзка с запълняемостта  на газохранилището,  е  32-34 %, а задачата е поне  80-90 % преди началото на новия отоплителен сезон, което е неразбираемо по какъв начин ще се реализира.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР