„Дали са достатъчни или недостатъчни е въпрос на гледна точка.

...
„Дали са достатъчни или недостатъчни е въпрос на гледна точка.
Коментари Харесай

Проф. Салчев: Надзорният съвет ще обсъди компенсации при болници, лекуващи COVID

„ Дали са задоволителни или незадоволителни е въпрос на позиция. Касата извършва Закона за бюджета на НЗОК и законовите разпореждания. В момента средствата, които се разпределят са въз основата на 1/12 от миналогодишния бюджет. По наши планове това, което е разпределено като стойности не е достигнато в цялостна степен от лечебните заведения, по тази причина се постанова да се ползва методиката за възнаграждение до 85%. “

Това сподели пред БНР шефът на НЗОК проф. Петко Салчев в отговор на въпрос задоволителни ли са средствата за лечебните заведения по бюджета за 2021 година, с цел да работят обикновено по време на пандемия и при фрапантното нарастване на цените на тока.

„ Болниците не разполагат с бюджети, а индикативни стойности, с които да работят. Няма такива лечебни заведения, които да са си изпълнили активността и тя да не им е изплатена. Проблемът, че лечебните заведения по ред справедливи и субективни аргументи, не съумяват да си изпълнят индикативните стойности и те чакат да им бъде доплатено без да правят активност “, сподели проф. Салчев.

По думите му натискът върху лечебните заведения по време на актуалната Коронавирус вълна не е огромен. „ Надзорният съвет на НЗОК ще прегледа опцията за отплата с избран коефициент на действия за лекуване на пациенти с Коронавирус по клинични пътеки и амбулаторните процедури в интензивните отделения, само че това се отнася единствено за лечебните заведения, които лекуват пациенти с Коронавирус “, добави шефът на Здравната каса.

Проф. Салчев акцентира, че в новия бюджет на НЗОК се планува нарастване в извънболничната помощ - за общопрактикуващите лекари, профилираната извънболнична помощ и медико-диагностичните лаборатории, надлежно и за лечебните заведения, само че не в подобен огромен %. „ Няма планувано нарастване на потребителските такси. Лечението на децата сега е гратис. НЗОК ще предложи на БЛС по време на преговорния развой да бъдат заплащани от Касата потребителските такси за деца на общопрактикуващите лекари и експертите “, сподели проф. Салчев.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР