Дали при социализма жените са имали по-добър секс? Да, убедена

...
Дали при социализма жените са имали по-добър секс? Да, убедена
Коментари Харесай

По-добър ли е бил сексът при социализма?

Дали при социализма дамите са имали по-добър секс? Да, уверена е американската етнографка Кристен Годсий . В своята книга, излязла през 2019 в Германия, тя изяснява за какво. Годсий задава и други въпроси. Вижте в:

През 2017 година  " Ню Йорк Таймс " разгласява публикация на Кристен Годсий за социализма и секса, която разбуни духовете. Сега на немския хартиен пазар излезе и нейна книга, отдадена на същата тематика. Тя носи заглавието " Защо при социализма дамите са имали по-добър секс " .

Авторката напълно не цели още веднъж да води борбите от Студената война. Тя преглежда по-скоро въпроса кои социалистически хрумвания биха могли да оказват помощ за разрешаването на днешните проблеми - или най-малкото да се разбере по какъв начин капитализмът се отразява на интимния живот.

Когато възприятията се трансформират в стока

Кристен Годсий счита, че при капитализма сексът и парите , интимността и стопанската система са тясно свързани. И то по изключително неблагоприятен за дамите метод. Трудностите на работното място и възходящото неравноправие засягат всички, само че дамите правят също така доста публично значима работа, която остава неплатена: отглеждат децата, грижат се за болните и възрастните, въртят семейството, оказват помощ на съседите. И това не е систематична неточност на капиталистическата стопанска система, а е заложено тъкмо по този начин в системата. А това значи, че дамите към момента са подвластни от мъжете. И тук се намесва сексуалността. Традиционният брак, в който единият се грижи за другия, съставлява един тип бартер: любовни милувки против финансова прехрана. Така и възприятията се трансформират в стока.

При социализма страната взе участие в гарантирането на обществени услуги за всички, обезпечава майчинството и поддържа фамилиите при грижите за децата. Така се реализира понижаване на неравенството, състоящо се в това, че жените раждат децата. Авторката заключава, че при социализма връзките се дефинират в по-малка степен от стопански сметки и взаимозависимост и затова хората са имали по-добър секс.-->

Това е потвърдено научно. Непосредствено след измененията започнаха и огромните изследвания за живота на германците на Изток и на Запад. Някои от тях засягаха и интимния им живот. Резултатът: любовният живот на Изток се усещал по-пълноценен, и то изключително от страна на дамите.
 секс iStock/Getty Images
Когато Кристен Годсий загатва " социализъм ", тя има поради най-много основополагащи неща като обезпеченото платено майчинство, държавната поддръжка при развъждането на децата и всеобщото здравно обезпечаване, т.е. по-скоро Скандинавия в сравнение с Съветския съюз. Но Годсий, която е изследователка на проблемите на Източна Европа, дава в книгата си сведения и за действителния социализъм: през 1960-те години Полша е номер едно във връзка с половото просвещение, в Германска демократична република не съществува риск от беднотия за самотните майки, в България правото на отпуск по майчинство е записано през 1971 година в Конституцията. За американките това право и до през днешния ден не съществува.

Не става въпрос единствено за секс

Това, че тези неща не са никога персонална работа, а по-скоро политическа тема е остаряла социалистическа концепция. И точно тук е главният въпрос, който би трябвало отначало да бъде разискван и точно той прави тематиката толкоз настояща: кои задания са от публичен интерес и би трябвало да бъдат проведени обществено и кои ползи са евентуално по-скоро персонални? В постсъветските общества на Източна Европа още веднъж се пропагандират старите фамилни традиции и функции на половете, в същото време се провеждат семинари, на които младите дами се учат по какъв начин да си заловен богат мъж. В Съединените щати  дамите политици още веднъж употребяват думата " социализъм " - и по целия свят интернет-концерните печелят с персоналните данни тъкмо толкоз, колкото и със стоката " общност ".

Обещанието на капитализма, че в случай че всеки преследва персоналния си интерес, най-хубавото за всички ще се реализира от единствено себе си, към този момент издиша. По-добрият секс би бил за предпочитане, но тук несъмнено не става дума единствено за секс.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР